Brnabić albanskom predsedniku: Nema mesta provokacijama

Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je na izlaganje albanskog predsednika Iljira Mete na Jahorini, i poručila mu da Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSJIE) ne prepoznaje takozvanu Republiku Kosovo i da nema mesta provokacijama.

Meta, koji se obratio na planarnoj sednici pre srpske premijerke, pozvao je BiH da prepozna “realnost da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja”.

On je rekao da su predstavnici Kosova, koji preuzimaju predsedavanje ovim Procesom, zato”bili primorani da ne učestvuju na ovom samitu”.

“Kako da se pretvaramo da imamo uspešnu regionalnu saradnju ako neki učesnici u PSJIE sve rade kako bi isključili neke države od mogućnosti da imaju koristi od regionalnih inicijativa”, kritikovao je Meta.

Na to je premijerka Brnabić uzvratila da okvir PSJIE ne prepoznaje takozvanu Republiku Kosovo, kao ni domaćini, Bosna i Hercegovina, te da je diplomatski pristojno i u redu da se to poštuje.

I ne samo to, već na Samitu, pored domaćina formata sastanka, učestvuju zemlje koje ne prepoznaju Kosovo – Rumunija, Grčka, Moldavija, istakla je Brnabićeva.

“Predlažem da se držimo okvira koji je postavljen u okrivru Procesa sardnje i zarad regionalne stabilnosti i saradnje, kao i poštovanja jednih prema drugima i da ne koristimo provokacije kakve je koristio Meta”, apelovala je Brnabić.

Kako je rekla, i njoj je žao što predstavnici Prištine danas nisu na skupu, ali da to pokazuje kako Priština u ovom trenutku gleda na regionalnu saradnju.

“Ovo je samo poslednji korak u nizu koje Priština povlači najmanje od novembra prošle godine, a kojim svima daju do znanja koliko joj je stalo do regionalnog povezivanja i saradnje”, zaključila je premijerka Brnabić.

Izvor RTS

Comments