Sledećeg vikenda “Spust bez granica” na Ibru

Već šesnaestu godinu zaredom održava se “Spust bez granica” – splavarenje Ibrom od Jarinja (Leposavić) do Raške. Ove godine planiran je za sledeći vikend, odnosno 13. i 14. jula.

Ono što je novina za ovogodišnje splavarenje je rafting trka na 300 metara, uporedna trka dva čamca, dok takmičarsku ekipu čine po četiri člana posade, naveo je Srboljub Milosavljević, jedan od organizatora ovog splavarenja.

Milosavljević kaže da je za narednu sedmicu, odnosno u utorak pre samog splavarenja, planirana ekološka akcija čišćenja reke Ibar, da bi, kako ističe, reka bila prohodna za cirkulaciju i sređivanje staze za rafting trku.

Početak “Spusta bez granica” ove godine je predivđen za subotu. U jutarnjim časovima (oko 10 časova) planirano je podizanje kampa i montaža tehničke opreme, formiranje kampa, ali i kako ističe Milisavljević, probaće bovama da Ibar podele u dve celine zbog trke koja sledi.

U podne počinje rafting takmičenje na Ibru, Head2Head – uporedna trka dva čamaca koje čini posada od po 4 takmičara, koja, kako je planirano, treba da bude završena do 16 časova.

Zatim će oko 13 časova uslediti takmičenje u kuvanju ribljih čorbi u kampu, što čini jedan od najomiljenijih delova ove manifestacije. Organizatori će  obezbediti drva, a na takmičarima je da se potrude oko kulinarskih čarolija.

Igre bez granica u kampu na bazenu, kao što je bilo i ranijih godina, takođe popularna takmičaraska disciplina, planirane su za 15 časova.

Nakon toga Gorska služba spasavanja, predstaviće ono čime se bave i preneti tajne preživljavanja u prirodi.

Turnir u basketu (3 na 3) planiran je za 17 časova. Konačno, u subotu uveče, oko 20 časova predstavlja se pobednik za sve kategorije. Posetioci i učesnici moći će da uživaju u rok svirci u kampu gde će nastupiti lokalni i neafirmisani bendovi iz Severne Mitrovice, Leposavića i Raške.

Za nedelju 14. juli, kreće splavarenje Ibrom – od Leposavića do Raške u 10 časova. Planirano vreme dolaska na cilj, pored bazena u Raški očekuje se oko 15 časova. Zatim sledi ručak na cilju, to će biti opet uvek popularni vojnički pasulj.

Kraj dvodnevne manifestacije je u nedelju u 18 časova, kada će autobus prevoziti ljude do mesta starta za povratak svojim kućama.

Milosavljević smatra da je ovaj događaj promovisanje sportova na vodi i prilika za druženje. Pozvao je sve ljubitelje prirode, uzbuđenja i druženja da se prijave.  Prijava i učešće  su besplatni.

„Život može da bude lep i kod kuće ako ga sami organizujemo na lep način. Svi koji vole druženje u prirodi i nemaju neke predrasude, dobro su došli“ – poručuje.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još