• Početna>
  • Vesti>

Pacoli: Ne učestvujemo na SEECP, Bosna nas ne tretira kao državu

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, izjavio je da kosovska delegacija ne učestvuje na Samitu za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), zbog načina na koji je Kosovo tretirano od strane zemlje domaćina Bosne i Hercegovine. On je neposredno uoči ministarskog sastanka rekao da je to neprihvatljivo i da je bacilo senku na nedavno održani Samit zemalja Zapadnog Balkana u Poznanju, u Poljskoj.

“Način na koji su mislili da tretiraju kosovsku državnu delegaciju je neprihvatljiv, a takođe to bi bacilo senku na nedavno završeni samit u Poznanju u okviru Berlinskog procesa, gde smo pokazali volju da budemo konstruktivni u regionhalnim inicijativama i organizacijama”, rekao je Pacoli.

“Nažalost, ova volja je pogrešno shvaćena od strane sadašnjeg Predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine. Uveravam naše građane da mi nećemo praviti kompromise našim državnim dostignućima i da ćemo nastaviti da dajemo svoj doprinos razvoju regiona. To smo dokazali ove godine time što smo predvodili tri veoma važne regionalne inicijative (Fond Zapadnog Balkana WBF, Regionalnu kancelariju za saradnju mladih RYCO, i Regionalnu inicijativa za migraciju, azil i izbeglice MARRI).

Isto ćemo učiniti i nakon završetka samita SEECP-a u Sarajevu kada ćemo i predvoditi ovu inicijativu. S obzirom na to da je SEECP stvoren u cilju jačanja dobrosusedskih odnosa u regionu i pune integracije Jugoistočne Evrope u evroatlantske strukture, ovaj stav prema Kosovu kao sledećem lideru Samita nije dobar za Bosnu i Hercegovinu”, napisao je Pacoli na Fejsbuku.

Izvor: RTK

Comments

Pročitaj još