Ivanjdan proslavljen u Pomoravlju

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju rođenje svetog Jovana Preteče ili Ivanjdan. Ovaj je dan svečano obeležen i u Kosovskom Pomoravlju, u Gnjilanu, gde je nekada proslavljan kao gradska slava praznik je obeležen svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornoj crkvi Svetog Nikole, dok je u Berivojcu u kameničkoj opštini saborovanje nastavljeno.

Ivanjdan je gradska slava u Gnjilanu koju su ove godine u ovom gradu proslavili preostali Srbi okupljeni u Sabornoj crkvi Svetog Nikole. Iako je do 1999. godine na ovaj dan u Gnjilanu bilo veselo, danas nema saboravanja, ne organizuje se “Panađur”, odnosno vašar, nema muzike, tezgi i razdraganih dečjih lica, već je prilično tiho.

„Svi oni Srbi koji žive ovde, nema nas puno ali su ipak došli, žele da se održi ta tradicija. Ranije se slavilo mnogo drugačije, ovde u crkvenom dvorištu orilo se kolo, tu je bilo na hiljade ljudi, od centra grada do crkve nismo mogli da se mimoiđemo, a ne da prođu kola. Dolazili su ljudi sa svih strana, ipak je ovde nekada živlo oko 14.000 Srba, sada nas je ostalo šezdesetak. I da nema nijednog Srbina služba mora da se održi. Kako se osećate što je ovde danas tiho? Iskreno da vam kažem ja sam navikao, meni je kuća spaljena i dan danas ima nekih provokacija, ali mi smo oguglali tako da mi je svejedno“, rekao je Vlasta Đorđević iz Gnjilana.

Život preostalih Srba u Gnjilanu dvadeset godina posle nije lak, rekli su nam da ih nejviše boli činjenica što je njihov broj iz dana u dan sve manji.

„Nekada se desi da nemate ceo dan da progovorite sa nekim srpsku reč. Eto tako, kuća-crkva i crkva-kuća, ovde nama dešavanja, ako odete do marketa i to je to. Kupujemo gde i oni, prinuđeni smo tako, ranije je bilo srpske robe u Gnjilanu, sada više toga nema, a što je najgore sada je skuplje“, kaže Vlasta.

Veselo je bilo u Berivojcu, selu u opštini Kamenica. Crkva Svetog Jovana koja se nalazi par kilometara od sela okupila je meštane koji su 2001. godine obnovili ovu svetinju i danas uz muziku i igru, proslavili seosku slavu.

„Idemo u crkvu, unuci su mi došli iz Beograda, presrećni smo na današnji dan. Okupljaju se, ima muzika, igraju, nama je fino ovde i želimo da što više Srba ostanu ovde. Dobro se živi, nema ništa loše, radi se i tako. Dolaze i iz Srbije ljudi, oni koji su se odselili, na današnji dan ponovo se okupljaju i baš mi je drago zbog toga. To je prilika da se ispričamo. Glavna tema u selu je kako ćemo opstati, šta ćemo dalje“, istakla je Slavica Mladenović iz Berivojca.

‘’Iseljavanje je učinilo svoje, ali duh je ostao isti koji se vraća, počeli smo sa svojom proslavom, niko nam nije nametnuo ništa. Ja imam dva sina, oni žive u Beogradu, moj sin je ovde bio kum slave, to je želja da se vrati ovde, jer je ovde naša dedovina. Meštani se nadaju da se omladina vrati i da ovo selo bude kao nekada’’, rekao je meštanin Berivojca.

Ivanjdan je praznik kojeg se meštani Berivojca rado sećaju, prepričavaju doživljaje sa saborovanja iz godine u godine i ističu da s radošću čekaju novi praznik.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još