Dodik: Niko neće zaplakati jer se Tačiju nešto ne sviđa

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Kosovo pozvano na Samit o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi u formatu koji je predviđen za takve sastanke i da ga ne zanimaju “osećaji” Hašima Tačija.

“Njegova uvređenost i njegov osećaj o tome mene uopšte ne zanima. U formatu kako je to predviđeno za prethodne sastanke tog tipa Kosovo je bilo predviđeno sa nekom vrstom fusnote. To što se njemu ne sviđa, niko neće zaplakati, a nećemo osećati neki gubitak što se on neće pojaviti. Bio je pozvan u formatu kakav je predviđen za te skupove, ja se slažem sa njegovim stavom da ne dođe”, rekao Milorad Dodik za ATV.

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači rekao je da neće prisustvovatiSamitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u BiH, jer je, kako je naveo, poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući zato što “Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice”.

Učešće Kosova na SEECP rešeno je 2014. godine uz saglasnost svih onih učesnica koje ne priznaju Kosovo – Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH. 

Prema tom rešenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo, uz fusnotu. To isto prihvataju i sve druge učesnice SEECP-a i one koje priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju.

Učešće na samitu otkazala je i Albanija, naveo je ministar spoljnih poslova te zemlje Gent Cakaj ističući da to čine “u znak solidarnosti sa Kosovom”.

Izvor: RTS

Comments