• Početna>
  • Vesti>

Šta je, u stvari, tražio Engel i na čijoj je strani bio?

Eliot Engel, američki kongresmen i jedan od albanskih lobista, izjavama tokom posete Beogradu i Kosovu ohrabrio Albance na Kosovu za novi udar na Srbe.

Tu tvrdnju iznosi beogradski list “Politika” koji podseća da je samo petnaestak dana ranije, drugi američki zvaničnik, pomoćnik državnog sekretara Metju Palmer, pozvao Beograd i Prištinu da se vrate za pregovarački sto, ali sa potpuno druge pozicije.

Već dugo i Brisel bezuspešno “ohrabruje” Prištinu da ukine takse, za razliku od predsedavajuceg Odbora za spoljne poslove u američkom Kongresu Engela, koji je, čini se, svojim izjavama uspeo da ohrabri Albance da posegnu za još tvrđim merama protiv Srba, piše “Politika”.

List, između ostalog, podseća da je tokom posete Beogradu u intervjuu za Radio slobodna Evropa Engel podstakao Beograd i Prištinu da nastave dijalog, ali uz opasku da je “važno da Vlada Srbije prepozna i razume da postoji nezavisna država Kosovo i da će ta država ostati nezavisna”.

S druge strane, list “Blic” piše da je Engel na sastanku u Beogradu s predsednikom Srbije tražio dogovor između Beograda i Prištine o taksama na srpsku robu.

Taj list navodi da nisu tačne spekulacije da je razgovoru o taksama bio “na strani Prištine i da nije imao mnogo razumevanja za stav i argumente Srbije”, ali da “jeste tačno da je tražio dogovor između Beograd i prištine oko tog pitanja”.

Izvor “Blica” navodi i da, iako se to očekivalo, Engel nije izneo nikakav predlog o rešenju tog pitanja, kao ni o nastavku dijaloga Beograda i Prištine. “Nije baš imao rešenje ni za to šta bi moglo da dovede do dogovora o taksama, ali ni kako da se pokrene dijalog”, rekao je taj izvor lista.

Izvor B92

Comments

Pročitaj još