• Početna>
  • Vesti>

Fabrici: Izbor novog rukovodstva ne menja poziciju EU u dijalogu Beograda i Prištine

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da se izborom novog rukovodstva Evropske unije njena pozicija u dijalogu Beograda i Prištine neće promeniti i dodao da je neohodno da se pregovori nastave kako bi se postiglo rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

“EU je posrednik u pregovorima. Federika Mogerini je mnogo puta izjavila da će ostati posvećena tome do kraja svog mandata, koji traje do oktobra”, rekao je Fabrici novinarima pre početka panel diskusije “Od Rumunije do Finske – Daljina (ni)je bitna”.

Fabrici je naglasio da poruka EU ostaje ista, odnosno, da Beograd i Priština moraju da se vrate za pregovorački sto kako bi postigli važeći sporazum o KiM.

Ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta rekao je da ta zemlja, koja je nedavno preuzela predsedavanje EU, podržava dijalog Beograda i Prištine koji se vodi pod okriljem evropskih institucija.

“Znam da nije lako postići rezultate, ali smatram da zastoj u dijalogu nije opcija i da loše utiče na obe strane”, naveo je Lahdevirta.

Na novinarsko pitanje o uticaju novoizabranih lidera EU na budući dijalog Beograda i Prištine, Milena Lazarević iz Centra za evropske politike kazala je da treba sačekati njihovo imenovanje od strane Evropskog parlamenta, pre svega da li će španski ministar spoljnih poslova Žozep Borel, poznat kao protivnik secesionizma, biti izglasan za naslednika Federike Mogerini.

Primetila je da su se u javnosti mogu čuti komentari i mišljenja da bi imenovanje Španca za evropskog komesara za spoljnu politiku i njegovo prisustvo u dijalogu Beograda i Prištine dovelo do većeg poverenja na strani Srbije.

“Ako bude izglasan, Borel će morati da ima neutralan stav u pregovorima Beograda i Prištine, jer je obaveza svakog člana Evropske komisije da bude nepristrasan i neutralan u svom radu”, istakla je Lazarević.

Izvor Večernje Novosti

 

Comments

Pročitaj još