Lazanski: Priština ima dobre mentore i suflere, Evropa pokazala nemoć

Spoljnopolitički komentator “Politike” Miroslav Lazanski rekao je za RTS da ukoliko Vašington pritisne Prištinu da krene ka kompromisnom rešenju onda je verovatno izlaz iz cele situaicije moguć. Evropa je pokazala nemoć po pitanju Kosova, Amerikanci na zvaničnom planu jedno izjavljuju, a drugo se verovatno radi ispod stola, istakao je Lazanski.

Miroslav Lazanski rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je situaciji na severu Kosova i Metohije složena i da “Priština nije spavala”.

Oni su poslali neka dva kamiona sa hranom i još svoje specijalce koji će to da obezbeđuju, tako da mogu da kažu da su poslali humanitarni konvoj uz oružanu pratnju, istakao je Lazanski.

“Očito da su razmišljali šta mogu u ovom trenutku da urade. Vi ne možete taj konvoj da sprečite. Imaju dobre mentore i sponzore koji razmišljaju par poteza unapred i mi moramo da vodimo računa o tome da u Prištini, bez obzira kako ih mi posmatrali ili ne, ne sede baš potpune tute-mute, već imaju dobre suflere i savetnike”, rekao je Lazanski.

Postoji cela lepeza mogućih poteza Srbije što javnih, što polujavnih gde se mora učiniti sve da građani Srbije na severu južne srpske pokrajine ne dođu u stanje humanitarne krize, ističe Lazanski i dodaje da je to javno rečeno i to će se uraditi.

Govoreći o mogućem izlasku iz pat pozicije, Lazanski kaže da ne vidi kratkoročno izlazak iz cele situacije.

Izlaz je jasan, ukoliko Vašington pritisne Prištinu da krene ka kompromisnom rešenju onda je verovatno izlaz iz cele situaicije moguć, rekao je komentator.

“Jasno je ko blokira, duže vremena je jasno ko blokira bilo kakvu vrstu razgovora. Teško je Parizu, Berlinu, pa i Briselu da bilo šta traži od Beograda u situaciji kada imate anticivilizacijske takse, kada je Cefta sporazum pogažen, kada imate zabranu protoka robe”, istakao je Lazanski.

Prema njegovim rečima, Evropa je pokazala nemoć po pitanju Kosova, Amerikanci na zvaničnom planu jedno izjavljuju, a drugo se verovatno radi ispod stola.

“Priština oseća da ima glavnog zapadnog igrača iza sebe i maksimalno zateže situaciju i mi sada igramo na faktor vreme da bi se na zapadu urazumili ko je glavni izvor nestabilnosti u ovom delu jugoistočne Evrope”, kaže Lazanski.

“Međunarodno pravo je na našoj strani” 

Lazanski kaže da se preko teme Kosova sukobljavaju relikt unipolarnog sveta i međunarodno pravo.

Prema njegovim rečima, međunarodno pravo je na našoj strani, relikt unipolarnog sveta je pozicija dominantna i monopolska pozicija Amerike na neke stvari koji se dešavaju na ovom prostoru.

Komentarišući pisanje štampe o mogućnosti da Francuska povuče priznanje Kosova, Lazanski kaže da je to nerealno.

“Francuska je deo zapada i učeatvovala je u agresiji na SRJ i to bi bilo ogromno iznenađenje”, kaže on.

“Naša je lepa želja, ali od toga nema ništa, rekao je Lazanski i dodao da to prodaje novine ali da nema od toga ništa.

Izvor RTS

Comments