Haradinaj pisao Vučiću: Nema razloga za krizu, takse ostaju

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj poslao je, kako je rekao, pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ga praktično optužuje da je zbog taksi napravio plan veštačkog izazivanja humantarne krize i destabilizovanja severa Kosova i Metohije.

Haradinaj je na pres konferenciji, na srpskom jeziku, rekao da je uputio pismo Vučiću, kao i da je o tom planu Beograda informisao zemlje Kvinte.

“Građani severa ne mogu da budu taoci. Oni su taoci ove situacije i nije u redu da se to forsira”, kazao je Haradinaj.

O ukidanju taksi nema govora, ali će prištinska vlada, kako je rekao Haradinaj, biti tu za građane severa ako im bilo šta treba, uključujući i mobilne prodavnice.

“Nije nam namera da otežavamo život građanima na Severu i ne razumemo plan Srbije da silom uvozi robu na Kosovo. Ne može silom, vreme za silu je prošlo. Ako napravimo dogovor za međusobno priznanje u postojećim granicama onda mogu i ekonomski odnosi i slobodna trgovina”, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je danas razgovarao je u Prištini sa ambasadorima zemalja Kvinte, koje je, kako kaže, informisao o akcijama preduzetim za snabdevanje građana u četiri srpske opštine na severu Kosova svim neophodnim potrebštinama.

Haradinaj je na svom “Fejsbuk” profilu napisao da je ambasadore zemalja Kvinte informisao i o, kako navodi, posvećenosti kosovske vlade sprovođenju zakona i redu na tom području.

Sastanku je prisustvovala i šefica kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments