Na Samitu u Poznanju o dijalogu Beograda i Prištine

Dijalog Beograda i Prištine biće tema razgovara i u poljskom gradu Poznanju 4. i 5. jula kada će biti održan samit zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Organizatori kažu da su njihova očekivanja da se pošalje signal Zapadnom Balkanu – da je proširenje Unije i dalje na stolu.

U razgovoru sa organizatorima može se čuti da Poljska, zato što je i sama poznaje put pregovora za članstvo u Uniji, bolje razume Zapadni Balkan od drugih koji su do sada predsedavali Berlinskim procesom.

“Sada kažemo da Evropa nije kompletna bez zapadnog Balkana, kada smo mi bili u pitanju, govorili su da unija nije kompletna bez centralne Evrope. Verujemo da izazovi koji postoje u vašem regionu ne mogu da se reše bez članstva”, kaže Marta Špala, stručnjak za Balkan u Centru za istočne studije u Varšavi.  

Za samit u Poznanju specifično je to da domaćin želi da podeli iskustva, a biće i političkih tema.

Za stolom bi mogla da se razmene mišljenja o tekućim političkim pitanjima.

Državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Šimon Šinkovski smatra da tenzije između Beograda i Prištine i takse opterećuju i Berlinski proces zamišljen kao povezivanje Zapadnog Balkana na svim nivoima.

“Ja sam imao mnogo puta mogućnost da razgovaram sa partnerima iz Beograda i Prištine. Kosovu sam rekao da je odluka o carinama veoma kontroverzna, rekao sam i partnerima u Srbiji da moramo da uradimo što više da spustimo tenzije i nadam se da će biti umanjene. Treba nam to da bismo doneli dobre odluke za region”, kaže Šinkovski.

Poljska je pred samit pokrenula inicijativu da članice EU potpisu tzv. Non pejper, neformalni dokument u kome se nastoji da se napismeno potvrdi da je proširenje i dalje opcija i da za Zapadni Balkan nema plana B.

Izvor: RTS

Foto: Biznisinfo

Comments

Pročitaj još