Nevena Kujundžić, najlepša Kosovka devojka

U prepunoj porti manastira Gračanica, sinoć je održan izbor za najlepšu i najautentičniju Kosovku devojku, a titulu najlepše ove godine ponela je Nevena Kujundžić iz Leposavića.

“Nisam očekivala ovu pobedu, ali je ovo za mene svakako velika čast i drago mi je što sam večeras ovde u Gračanici”, rekla je Nevena, inače članica KUD “Kopaonik” iz Leposavića.

Darovnicu i cveće, pobednici je uručio predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Titulu prve pratilje ponela je Sunčica Stojanović iz Gračanice , a izbor za drugu pratilju pao je na Jelenu Nikolić iz Velikog Ropotova.

O lepoti i autentičnosti kandidatkinja odlučivao je žiri u sastavu: Negovan Šaranović -sekretar Privremenog organa SG Priština, Dragana Zečević- novinar Večernjih novosti, Milorad Arlov -predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosmetu, Nataša Minaković -Finansijski direktor JP Termoelektrane Kosovo Obilić, Ivana Čolović- Koordinator Elektrodistribucije Beograd i Brankica Nićić – direktor Odeljenja za prosvetu opštine Gračanica.

Manifestaciju su, kao i svake godine pratili brojni nastupi kulturno-umetničkih društava, među kojima su KUD Simonida iz Gračanice, KUD Slavuj-Novi Badovac, KUD Branko Medenica iz Ugljara, a za pravi užitak zadužen je bio i omladinski ansambl “Venac”.

Prijatelji iz Makedonije već po tradiciji dolaze da uzmu učešće na ovoj manifestaciji, a ove godine svojim nastupima gračaničku publiku počastvovali su Solista Jovana Bogdanovska i KUD “Sveti Sava” iz Tetova.

Kao specijalni gosti večeri nastupili su i pobednici treće sezone muzičkog šoua “Ja imam talenat”, brat i sestra Bojana i Nikola Peković sa svojom “muzičkom porodicom”.

I ove godine, po šesnaesti put, u okviru manifestacije “Izbor kosovke devojke”, održana je i izložba ručnih radova koju organizuje Udruženje žena “Avenija”, a predsednica udruženja Gordana Đorić ističe da ova izložba predstavlja sve ono što je naša folklorna tradicija.

“Nadam se da će ova izložba trajati još mnogo godina. Ovo je prilika da naše žene pokažu da nismo zaboravili našu trdiciju, da još uvek negujemo stare zanate poput izrade tkanica i narodnih nošnji ali imamo i razne druge rukotvorine gde naše žene mogu da pokažu svoja umeća”.

Na izložbi je učestvovalo tridesetak žena, a ove godine po prvi put učešće su uzele i žene iz Udruženja “Moravski biseri” iz kosovskog Pomoravlja.

Po tradiciji uručene su i nagrade, za najbolji heklani rad – Stanki Popović iz Gračanice, za najbolju tkanicu nagradu je dobila Slavicalj kostić iz Stanišora, anagrada za najbolji vez pripala je Smiljani Jovanović iz Stanišora.

Za sve njih opština Gračanica obezbedila je novčane nagrade u iznosu od 200 evra.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još