Na Zadušnice malo Srba u Prištini i Kosovu Polju

Pravoslavni vernici danas obeležavaju letnje ili Duhovske zadušnice. Na groblja se izlazilo širom Kosova, tako su i pojedini interno raseljeni Srbi iz Prištine zapalili sveće i odali počast svojim najmilijima koji počivaju na prištinskom groblju. Organizovananog dolaska ni ovog puta nije bilo, a groblje je takođe kao i prethodnih godina delimično očišćeno. Ista slika bila je i u Kosovu Polju.

Na prištinskom groblju tužan prizor, grobove svojih najmilijih obišlo tek dvadesetak interno raseljenih Srba, a delimično očišćeno pravoslavno groblje više ih i ne iznenađuje, to je slika koju gledaju već neko vreme.

“Ovde mi je sin sahranjen, uvek strahujem kada treba da dođem ovde da li ću zateći spomenik, natpis na spomeniku ne postoji već godinama. Trava je prekrila spomenik, dva sata čistimo kako bi prišli, o tome niko ne void računa”, rekla je Ljubinka Todorović iz Dobotina.

“Danas smo se ovde okupili da se poklonimo našim precima, mi njima mnogo dugujemo, ali prinuđeni smo da u manjem broju svake godine dolazimo zbog sveobuhvatne situacije, tako da i ovo koliko nas ima dovoljno je. Ovakvo stanje kakvo je sada je strašno, ogrčeni smo, uvek se pitamo koga su mrtvi uznemiravali, to nigde na svetu ne postoji. Mi smo najstarija porodica u Prištini, 300 godina smo mi ovde, na ovom groblju su sahranjeni građani Prištine ali nažalost groblje je oskrnavljeno, čak i ovoga puta nisu imali vremena da pokose travu kako bi mogli da se poklonimo upokojenima”, istakla je žiteljka Prištine Đurđa Drmončić.

“Vidite i sami kako izgleda groblje, ako se ne organizujemo sami, ako mi ne dolazimo ovo će sve obrasti, sve zavisi od nas”, kaže Ivana Stamenković, raseljeno lice iz Prištine.

Iz godine u godinu na prištinskom groblju dolazi sve manji broj raseljenih, organizovanog dolaska nekadašnjih Prištinaca iz Srbije ni ove godine nije bilo. Pomen upokojenima služio je paroh prištinski Saša Mitrović.

„Danas je u Prištini došao narod iz okolnih mesta i ljudi koji su ostali da žive ovde, da obiđu grobove svojih predaka, da se pomole za njih sa nadom za vaskrsenjem i život večni. Ovom prilikom apelujem na ljude čiji su preci ovde sahranjeni, da obilaze njihova grobna mesta, da počiste grob kako bi to njihove obeležje ostalo ovde u Prištini zapisano i vidljivo u današnjem vremenu“, naglasio je paroh prištinski Saša Mitrović.

Tužan prizor i u Kosovu Polju, zatekli smo nekolicinu razočaranih Srba zbog neodržavanja groblja.

’’Nisam zadovoljna sa održavanjem ovog našeg pravoslavnog groblja, trebali bi mozda i sami da se organizujemo i da u akciji sa našim parohom uredimo to malo bolje i da imamo dobar pristup ne samo na groblju već i oko groblja s obzirom da je i tu puno smeća. Izbegavamo da dođemo ovde, zbog same bezbednosti’’, izjavila je Nevenka Rikalo iz Ugljara.

Trnovit je put do pojedinih grobova, nažalost, neki se više ne mogu ni prepoznati. Na prištinskom groblju i dalje su uočljiva prazna mesta, očigledno je da se ekshumacija posmrtnih ostataka nastavlja, ali se o tome ćuti.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još