OČEKUJE SE SASTANAK PALMERA SA LIDERIMA KOSOVA

Zamenik američkog državnog sekretara Metju Palmer nalazi se u Prištini sa ciljem da približi stavove o nastavku dijaloga između Kosova i Srbije.

Za 1. jul zakazan je samit u Parizu ali, kako prenose mediji, zbog nepromenljivih stavova premijera Kosova Ramuša Hardinaja o taksi, nije isključen neuspeh ovog samita.

Očekuje se da će zamenik državnog sekretara SAD Metju Palmer održati sastanke sa liderima Kosova, a Radio Kosovo saznaje, da je planiran sastanak sa predstavnicima civilnog društva i medija.

Pre dolaska u Prištinu, Palmer je boravio u Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Palmer je izjavio da su SAD jasno rekle Prištini da bi trebalo da ukine ili suspenduje na određeni vremenski period taksu na srpsku robu.

“Jasno smo stavili doznanja vlastima u Prištini da takse na robu iz Srbije moraju biti ukinute ili suspendovane, ali mislim da je ideja koju imaju mnogi u Beogradu da bi SAD jednostavno mogle da nateraju Prištinu da donese neke odluke neistinita i nefer prema Kosovu”, kazao je Palmer.

U intervjuu za Fonet, Palmer je rekao da „Kosovo ima svoju politiku i samostalno donosi svoje odluke“, ali je naglasio da SAD imaju „neki uticaj“, koji pokušavaju konstruktivno da koriste.

Kako je precizirao, “Vašington bi voleo da takse budu skinute sa stola”, jer su prepreka napretku.

“Beograd će, međutim, sa Prištinom morati da pregovara o taksama, a ne sa Sjedinjenim Državama”, izričit je Palmer.

Izvor : RTK2

Comments

Pročitaj još