• Početna>
  • Vesti>

KP: Pucano zato što je vozač pokušao da pregazi policajce; Advokat: Nezakonita upotreba vatrenog oružja

Foto: Kosovska policija

Sinoć je jedinica pogranične policije Kosovske policije u mestu Jošanica, u opštini Leposavić, otvorila vatru na vozilo sa KG registarskim oznakama, pucavši u gume, nakon što je vozač u okviru rutinske kontrole odbio da se zaustavi, neposredno po ovom događaju saopštio je za KoSSev, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav RadovićMeđutim, u jutrošnjem policijskom izveštaju saopšteno je i to da je vozač kombija pokušao da pregazi policijske službenike, što je, kako se navodi, bio razlog da policija otvori paljbu iz oružja. S druge strane, advokat iz Kosovske Mitrovice, Nebojša Vlajić, u izjavi za KoSSev, ističe da je upotreba oružja od strane Kosovske policije bila nezakonita i da policija mora da bude upozorena na takvo kršenje zakona, dodajući da policajac koji je to učinio mora da bude kažnjen.

Kosovska policija: Vozač pokušao da pregazi policajce

Kosovska policija u jutrošnjem izveštaju navodi da su policijski službenici obavljajući svoju službenu dužnost pokušali da zaustave jedno vozilo zbog sumnji da se koristi za krijumčarenje.

„Osumnjičeno lice, kosovski Srbin, ne poštujući naredbe, vozilom u pokretu pokušao je da udari policijske službenike, koji su zbog opasnosti bili prinuđeni da upotrebe službeno oružje“, navodi se u policijskom izveštaju.

Iz policije poručuju da nije bilo povređenih niti uhapšenih.

Advokat: Upotreba oružja od strane Kosovske policije nezakonita

Međutim, advokat Nebojša Vlajić u izjavi za KoSSev, tvrdi da je upotreba oružja od strane Kosovske policije bila nezakonita.

„Kosovski zakon o policiji član 27 predviđa kada policajac sme da upotrebi vatreno oružje. Upotreba  vatrenog oružja prema automobiliu koji odbija da stane ja apsolutno nezakonita“, ističe Vlajić.

Navodi i da su naknadna opravdanja da je vozač krenuo prema njima vrlo neubedljiva, „ali i kada bi to bilo istina, upotreba oružja je ipak nezakonita, jer je policajac dužan da navodnu opasnost po sopstveni život otkloni na druge načine, ukoliko je moguće, a ne pucanjem“.

„Policajac ne može da zna koga ugrožava svojim pucanjem, možda su u kombiju deca, možda je npr. 40 krijumčarenih azilanata u kombiju – gde god da pogodi ubiće nekog. Drugo, policajac ne zna ni da li je krivično delo učinjeno, možda je šofer jednostavno pijan ili neuračunljiv itd.“ objasnio je dalje Vlajić.

Naglasio je da je upotreba vatrenog oružja zakonita jedino u slučaju da policajac mora da zaštiti svoj život ili život drugih ili spreči krivično delo koje dovodi do velike opasnosti po život drugih lica.

„Ovakvo pucanje, makar i u vazduh je apsolutno nezakonito i polciija mora da bude upozorena na takvo kršenje zakona, a policajac koji je to učinio mora da bude kažnjen“, zaključio je.

Izvor: KoSSev

Comments

Pročitaj još