• Početna>
  • Vesti>

Savet bezbednosti o Kosovu, Tanin oštro kritikuje Prištinu

Šef UNMIK-a Zahir Tanin je oštro kritikovao vlasti u Prištini, navodeći da nije poštovan imunitet službenika misije svetske organizacije, te da je protiv njih upotrebljena “prekomerna sila”. Dačić: “Na Kosovu više nisu sigurni ni službenici UN… Priština sprema napad na sever Kosova”. Priština traži ukidanje UMNMIK-a.

Počela je sednica Saveta bezbednosti o Kosovu na kojoj je izveštaj generalnog sekretara UN, putem video linka, predstavio šef UNMIK-a Zahir Tanin. 

Današnji sastanak pada na važnu godišnjicu, 20 godina od kada je ovaj savet doneo Rezoluciju 1244… Situacija ne samo da je napeta, već može da se vrati unazad, rekao je šef UNMIK-a, dodajući da je taksa od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije na snazi, iako međunarodna zajednica gotovo jednoglasno traži da budu ukinute.

“Imovina UN je na nepropisan način prisvojena i pretražena, kršeći imunitet osoblja UN. Uprkos našim zahtevima, trenutna situacija je takva da su vlasti podelile jako malo relevantnih informacija u vezi hapšenja naših službenika”, rekao je šef UNMIK.

Govoreći o hapšenju dvojice službenika UN, Tanin je rekao da  “imunitet pripadnika osoblja nije poštovan”, kao i da su obojica bila “izložena preteranoj sili”, nakon čega su hospitalizovani.

Podsekretar UN za pravna pitanja, Miguel de Serpa Santos je objasnio da osoblje UN na Kosovu uživa imunitet od bilo kakvog hapšenja, te da ukoliko se tako nešto ipak dogodi, moraju odmah da budu pušteni i predati misiji UN. On je rekao da su uhapšeni protivno pravilima na osnovu kojih je uspostavljena misija UN na Kosovu.

Vlasti u Prištini nemaju pravo da službenike UN proglašavaju nepoželjnim osobama, bez saglasnosti šefa UNMIK-a, rekao je Miguel de Serpa Santos.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić rekao je da se situacija na Kosovu pogoršala dok je Savet bezbednosti raspravljao koliko puta godišnje treba raspravljati o tom pitanju. Dačić je pozvao da se kosovski problem reši dijalogom, navodeći da Priština ne planira da sprovede ništa od onoga što je u poslednjih šest godina dogovoreno u ovirima Briselskih pregovora.

“Na Kosovu više ni pripadnici misije UN nisu sigurni. Šta je sledeće, proterivanje cele misije?”, rekao je Dačić.

Dačić je upozorio i na pozive albanskog premijera Edija Rame na ujedinjenje sa Kosovom. Srpski ministar spoljnih poslova optužio je vlasti u Prištini da su akciju na severu Kosova sprovele kako bi “zastrašile srpsko stanovništvo”.

“Za proteklih 20 godina, 311 od 427 gradova i sela u kojima su pre živeli Srbi, postali su etnički čisti i u njima sada žive samo Albanci. Šta je to do etničko čišćenje?”, rekao je Dačić.

Dačić je još jednom pozvao Prištinu da ukine takse. 

Dačić je upozorio Savet bezbednosti UN da “Priština sprema napad na sever Kosova”. “Molim vas da veoma ozbiljno shvatite moje upozorenje”, rekao je Dačić.

Kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku zahvalila se Ujedinjenim nacijama, povodom 20. godišnjice donošenja Rezolucije 1244, na “pomoći u izgradnji najmlađe evropske demokratije” i zatražila ukidanje te misije, jer je “Kosovo danas u stanju samo da rukovodi”.

Čitaku je optužila ruskog službenika UNMIK-a Mihaila Krasnošenka da je koristeći zvanično vozilo UNMIK-a, pomagao podizanje barikada i sprečio da kosovska policija ispuni zadatak. Ona je rekla da je Krasnošenko “doneo motornu testeru, kako bi srušio drveće na put i sprečio prolazak kosovske policije”. 

“Srbija više nikada neće vladati Kosovom”, rekla je Čitaku. 

Čitaku je, u ime vlasti u Prištini, zatražila međunarodnu istragu o ovom incidentu. 

“Optužbe da kosovske vlasti namerno targetiraju osoblje UNMIK-a su neshvatljive. Do sada, ni jednom službeniku UN na Kosovu se nije ništa desilo niti je bio meta pretnji ili zastrašivanja”, rekla je Čitaku.

Kina je zabrinuta zbog opstrukcija rada misije UN i smatra da je to neprihvatljivo, rekao je kineski diplomata.

Kina podržava teritorijalni integritet i suverentet Srbije, rekao je zamenik kineskog ambasadora pri UN Vu Haitau, navodeći da je važno da Savet bezbednosti ostane fokusiran na kosovski problem.

Američki ambasador pri UN Džonatan Palmer naveo je da dvadeseta godišnjica donošenja Rezolucije 1244 predstavlja znak da je vreme da se krene unapred. SAD podržava akciju kosovske policije i izražavaju žaljenje zbog toga što je tokom te akcije došlo do blokada i pucnjave. Palmer je, suštinski, podržao verziju događaja koju je predstavila kosovska ambasadorka.

Zamenik nemačkog ambasadora pru UN Jirgen Šulc je zatražio da Priština ukine takse na proizvode iz Srbije, navodeći da je ta taksa u suprotnosti sa integrativnim procesima. Šulc je, takođe, naveo da se Berlin zalaže za preispitivanje mandata misije UN na Kosovu. Govoreći o incidentu sa ruskim službenikom UN na Kosovu, Šulc je rekao da se pripadnicima UNMIK-a mora omogućiti da nesmetano obavljaju poslove, ali i da se oni moraju ponašati u skladu sa mandatom koji ta misija ima.

“Nezakonita akcija je tako očigledna… Kosovska policija je izvršila invaziju na sever Kosova. Ruski službenik pri misiji UN je prebijen, a Čitaku nam je ponudila verziju događaja koja se protivi logici. Čak nije uspela da tačno izgovori njegovo ime”, rekao je ruski diplomata.

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitri Polanski optužio je kosovsku ambasadorku da laže kako bi opravdala policijsku akciju na severu Kosova.

Polanski je, takođe, oštro zamerio američkom ambasadoru što ni jednom reči nije ustao u odbranu diplomatskog imuniteta koji uživaju službenici misija UN. Podsetio je da pripadnici misija UN ne podlažu međunarodnom pravu, kao i da uživaju potpuni imunitet.

Ruski diplomata je pripadnike kosovske policije nazvao “policijskim odmetnicima”, te istakao da provociranje ruskih službenika u Unmiku nije nikakva novost, već da su se takve stvari dešavale i u prošlosti.

Svedoci smo fabrikovanih priča o ruskim špijunima, rekao je ruski diplomata.

Polanski je na koncu rekao da je razvoj događaja najbolji dokaz potrebe za daljim međunarodnim monitoringom stanja na Kosovu. 

Soareš: Interna istraga o privođenju pripadnika UNMIK-a

Generalni podsekretar UN za pravna pitanja Migel de Serpa Soareš izjavio je na sednici da je pokrenuta interna istraga kako bi se prikupile informacije o privođenju dvojice pripadnika UNMIK-a na Kosovu.

On je rekao da je UNMIK dobio zahtev da se ruskom pripadniku te misije Mihailu Krasnoščekovu ukine imunitet, dodavši da se on tereti za sprečavanje službenih lica u vršenju dužnosti. Soareš je dodao da za pripadnika UNMIK Dejana Dimića nisu dobili nalog da mu se ukine imunitet.

Soareš je rekao da se pripadnicima UNMIK može ukinuti imunitet, ali da o delima za koja se terete, Ujedinjene nacije moraju biti obaveštene preko svog predstavnika. Dodao je da osoblje UN na Kosovu uživa imunitet od hapšenja, a ako se to ipak dogodi, moraju odmah biti pušteni i predati misiji UN.

Dačić: Ne smanjivati misiju UNMIK-a

Srbiju na sednici predstavlja šef diplomatije Ivica Dačić, koji je izjavio da je stanje na Kosovu „daleko od bezbednog i stabilnog“, zbog čega, kako je naveo, ne treba ni razmišljati o smanjivanju misije UNMIK-a.

Dačić je rekao da „prema saznanjima Srbije, prištinske vlasti spremaju napad na sever Kosova“, i pozvao UN da „ozbiljno shvate njegovo upozorenje“.

Šef diplomatije Srbije je naveo i da je akcija ROSU na severu Kosova „sprovedena u cilju zastrašivanja preostalog srpskog stanovništva“.

“Ukoliko ovakva nedopustiva akcija prođe bez široke osude, uključujući i osudu od strane ovog visokog tela, ona će ispuniti svoj pravi cilj, a to je zastrašivanje i ugnjetavanje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji”, rekao je Dačić.

On je pozvao na dijalog i rešavanje kosovskog problema “mirnim putem uz pronalaženje kompromisnog rešenja”.

“Nadam se da ćete svi podržati ovaj moj poziv, ali isto tako, nadam se da ćete jasno i nedvosmisleno reći šta je za uspešan dijalog potrebno. A potrebne su dve strane koje se racionalno i razumno ponašaju, koje su spremne da razgovaraju, a zatim dogovoreno i sprovedu”, rekao je Dačić i optužio Prištinu da ne sprovodi dogovore.

On je naveo da dešavanja na Kosovu proteklih nedelja, ali i proteklih meseci, pokazuju da je neophodna povećana alertnost međunarodne zajednice, ulaganje više napora i aktivnije delovanje međunarodnih organizacija na Kosovu.

Dačić je pozvao Prištinu da ukine „nerazumne“ takse i da se „vrati dijalogu“.

SAD i Velika Britanija: Nastaviti dijalog

Predstavnici SAD i Velike Britanije rekli su da misija UN na Kosovu treba da bude “strateški revidirana”.

Ambasador SAD pri UN Džonatan Palmer izjavio je da su SAD zabrinute zbog tenzija. “Prioritet treba da bude smanjivanje tenzija, ukidanje barijera i nastavak dijaloga”, naveo je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo treba da ukine takse na robu iz Srbije dok Srbija treba da “prestane s provokacijama i kampanjom protiv nezavisnosti Kosova”.

On je dodao da SAD podržavaju napore Prištine da se izbore sa korupcijom i organizovanim kriminalom, kao i da u tom smislu podržavaju akciju kosovske policije na severu Kosova krajem maja. Naveo je da SAD žale zato što je tokom akcije došlo do blokade i pucnjave, ali i ponovio da ta dešavanja pokazuju neophodnost da se dve strane vrate za pregovarački sto.

Britanski predstavnik je rekao da London “deli zabrinutost” zbog prekida dijaloga i dodao da je “napredak u normalizaciji u interesu obe strane”.

On je pozdravio je napore Nemačke i Francuske na organizovanju sastanka o rešenju problema i pozvao predstavnike Beograda i Prištine da pronađu rešenje i postignu održivi sporazum.

Nemačka i Francuska: Spustiti tenzije

Zamenik nemačkog ambasadora pru UN Jirgen Šulc zatražio je da Priština ukine takse na proizvode iz Srbije, i dodao da bi Beograd i Priština trebalo da nastave dijalog pod okriljem EU. Pozvao je Beograd da prestane da lobira za ukidanje priznanja nezavisnosti Kosova, te istakao da je pozicija Nemačke nepromenjena i da oni smatraju da podela po etničkim linijama neće dovesti do dobrog rešenja.

Kad je reč o incidentu sa ruskim službenikom UN na Kosovu, Šulc je rekao da se pripadnicima UNMIK-a mora omogućiti da nesmetano obavljaju poslove, ali i da se oni moraju ponašati u skladu sa mandatom koji ta misija ima.

Predstavnica Francuske takođe je pozvala Prištinu da ukine takse, a sve strane da se uzdrže od podizanja tenzija, ističući da trenutna situacija nije održiva.

Rusija i Kina osudile hapšenje pripadnika UNMIK-a

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitrij Polanski izjavio je da Moskva deli zabrinutost Srbije zbog situacije na Kosovu, a da se od kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku nije čulo ništa osim “laži, insinuacija i istorijskih izmišljotina”.

Govoreći o akciji ROSU na severu Kosova, Polanski je rekao da je ruski pripadnik UNMIK-a”prebijen dok je obavljao svoje dužnosti”. On je akciju nazvao „pokušajem da se sever Kosova preuzme na silu uprkos džentlmenskom dogovoru tokom dijaloga da kosovska policija neće dolaziti na sever sa dugim cevima“.

“Jedan neoprezan gest može da dovede do novog krvoprolića. Zašto se namerno izazvala takva situacija”, rekao je Polanski i dodao da su zapadne zemlje „zažmurile“ pred kosovskim akcijama.

“Američki kolega nije čak ni u par reči pomenuo potrebu zaštite imuniteta osoblja UN, Čitaku je rekla da kosovske vlasti nemaju nameru da poštuju taj imunitet. Ako sad budemo gledali na drugu stranu, osoblje UN u drugim delovima sveta će se naći u takvim situacijama a tada će biti kasno da se poziva na norme”, naveo je diplomata.

On je naveo i da „guranje normalizacije odnosa Beograda i Prištine uz nametanje veštačkih rokova za sporazum može biti destruktivno“.

Zamenik kineskog ambasadora pri UN Vu Haitau osudio je hapšenje ruskog člana misije UN na Kosovu. On je naveo i da Peking „poštuje teritorijalni integritet Srbije“, i da „podržava napore za pronalaženje političkog rešenja“. Kineski diplomata je izrazio nadu da će zainteresovane strane “staviti narod na prvo mesto” i uzdržati se od zaoštravanja situacije.

Od usvajanja Rezolucije 1244, 10. juna 1999. godine, SB UN raspravljao je o Kosovu četiri puta godišnje. U februaru je dogovoreno da ove godine budu održane tri sednice SB UN o Kosovu, a 2020. dve sednice.

Izvor: RTS, RSE

Comments

Pročitaj još