• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh srpski gospodin Irinej u zvaničnoj i mirnoj poseti Pravoslavnoj crkvi Antiohije i sveg Istoka

Posvećen jedinstvu vere, postupajući prema tradiciji i običajima Crkve, Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej je na čelu crkvene delegacije učinio zvaničnu i mirnu posetu Pravoslavnoj crkvi Antiohije i sveg Istoka. Svečeni doček upriličio je Njegovo Blaženstvo Jovan X, Patrijarh Antiohijski, sa arhijerima svetog sabora Antiohijske Patrijaršije. Poseta Njegove Svetosti je upriličena na poziv koji mu je uputio patrijarh Jovan Deseti za vreme svoje posete Srbiji prošlog oktobra.

Njegova Svetost Patrijarh Irinej i njegovi saputnici imali su priliku da se upoznaju sa realnim stanjem Antiohijske crkve u Siriji i Libanu, gde su dve strane razmotrile veći broj pitanja od značaja za Antiohijsku i Srpsku crkvu. Patrijarsi su takođe potvrdili više čvrstih stavova: obe Crkve smatraju da su hrišćani osnovna komponenta istočnjačkog mozaika u društvima u kojima žive, i da mir u oblasti Bliskog istoka ne može da se zasniva ni na teoriji zaštite manjina, niti na logici o supremaciji većine, već da treba da bude postignut kroz preplitanje i sadejstvo svih napora u okviru principa građanstva i jednog života za sve verske i društvene grupe, stoji u zajedničkom saopštenju dve crkve.

Dve Crkve takođe potvrđuju da odgovornost leži na svima – unutar i izvan Sirije, za isušivanje izvora terorizma kako sa ideološkog, tako i sa oružanog aspekta, kao i za nalaženje rešenja za krize na miran način – što bi trebalo da sačuva čoveka Istoka od trpljenja posledica rata kao što su otmice, ubijanje, proterivanje i nasilje.

Obe Crkve takođe pozivaju međunarodnu zajednicu i sve vlade da istinito sagledaju problem terorizma, koji već veoma dugo pritiska sve zemlje i ljude Istoka, među kojima su i hrišćani, za šta posebno tešku cenu plaćaju deca Antiohijske Crkve i drugi.

Obe Crkve ističu značaj saradnje unutar Pravoslavlja i pozivaju na učvršćivanje i aktiviranje dijaloga među svim autokefalnim pravoslavnim Crkvama, jer je to jedini način za izlazak iz kriza. Pored toga, one potvrđuju da se moraju poštovati istorijske i geografske granice između pomesnih Crkava i smatraju da je jedinstvo pravoslavnog sveta dragoceno nasleđe koje nam je zaveštao sam Gospod Isus Hristos, i ono će ostati sačuvano i jasno, šta god da donesu buduće krize.

Obe Crkve takođe ističu svoju veru u dobrotu čoveka u našim zemljama, kao i u njegovo versko i civilizacijsko nasleđe koje mu ostaje kao identitet i otvorena pripadnost, što se ne može fragmentirati u vrtlozima savremenog sveta proisteklim iz duha nezavisnosti i individualizma, kao ni trendovima raskola i korišćenja religije na polju politike. Uz to, dve Crkve potvrđuju i da pripadnost Crkvi niti ukida niti se u isto vreme poistovećuje sa nacionalnom pripadnošću koja poštuje specifičnosti zemalja, već pripadnost Crkvi upravo postavlja temelj pripadnosti naciji i državi, gradeći u čoveku kulturu građanstva i saživota sa drugim, uz potpuno poštovanje njegovih posebnosti.

Obe Crkve takođe posebno su obratile pažnju zbog otmice dvojice mitropolita grada Alepa – Jovana Ibrahima i Pavla Jazidžija, koja traje od aprila 2013. godine, i traje sve do danas. Dve Crkve osuđuju kako ovu zločinačku otmicu, tako i praktično ćutanje na međunarodnom planu koje je obavijalo i još uvek obavija ovaj slučaj, pozivajući sve na ulaganje truda radi njihovog puštanja na slobodu i zatvaranja ovog slučaja koji u malom simbolizuje patnje svih otetih, kao i patnje čoveka Istoka koji plaća cenu ratova. Dve Crkve takođe apeluju na međunarodnu zajednicu da sačuva svetinje na Kosovu (i Metohiji).

Dve Crkve se mole za napredak naroda koji pripadaju Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, za mir i stabilnost u svim zemljama i za mir u Siriji i stabilnost u Libanu; za dobrobit čovečanstva u celini koje čezne za mirom Presvetog Boga.

Izvor: Radio kosovska Mitrovica (saopštenje)

Comments

Pročitaj još