• Početna>
  • Vesti>

Rusija osuđuje proglašavanje Krasnoščekova personom non-grata

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u petak saopštilo da odnos Kosova prema ruskom državljaninu, pripadniku UN misije UNMIK-a, Mihailu Krasnoščekovu, koji je proglašen za personu non-grata (nepoželjnu) ima za cilj da poveća interetničke tenzije u regionu, a imaće i dalekosežene posljedice, prenosi TASS.

“Mi akcije kosovskih vlasti vidimo kao nastavak neprikrivene politike čiji je cilj pogoršanje međuetničkih odnosa u toj oblasti, to je i demonstracija nepoštovanja normi diplomatske komunikacije. U suštini to je demonstracija nepoštovanja Prištine prema UN, presedan koji će imati dalekosežne posledice”, navodi se u saopštenju.

“Ruska Federacije će nastaviti da preduzima neophodne mere da zaštiti svoje građane u skladu sa međunarodnim pravom i nacionalnim zakonodavstvom”, navodi se.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je kosovsko ministarstvo danas proglasilo personom non-grata Krasnoščekova koji je, kako se navodi, “uprkos diplomatskom imunitetu uhapšen i brutalno prebijen tokom operacije kosovskih specijalnih snaga na severu Kosova 28. maja”, saopštila je Ambasada Rusije u Srbiji.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova na njegov zahtev proglasilo Krasnočekova personom non grata “zbog poteza protiv ustavnog poretka Kosova, univerzalnih vrijednosti, mira i stabilnosti”.

Krasnoščekova, koji je na lečenju na beogradskoj Vojno-medicinskoj akademiji, danas je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina.

Izvor: RSE

Comments

Pročitaj još