Lavrov: Priština se otrgla kontroli svojih zaštitnika

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da su zapadni zaštitnici dali predstavnicima Prištine utisak nekažnjivosti, a oni su se otrgli kontroli “onih koji su se pretvarali da ih kontrolišu”.

“U stvari, oni nikada nikoga nisu slušali. I EU i SAD su pokušale da ih kontrolišu, ali je to dovelo do žalosnih rezultata za pokrovitelje sa Zapada, što je kosovskim vlastima dalo osećaj nekažnjivosti i popustljivosti”, rekao je Lavrov u Tokiju, prenosi Tass.

Govoreći o ponašanju kosovskih vlasti prema ruskom članu misije UN na Kosovu, izjavio je da to ničim ne može da bude opravdano i dodao da su pokušaji Prištine da ga liše statusa ozbiljno pitanje na koje treba da reaguju predstavnici UN, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, šef misije UN na Kosovu i Metohiji Zahir Tanin je po tom pitanju zauzeo principijelan stav i neće da ohrabruje takvo ponašanje Prištine.

Lavrov je naveo i da su predstavnici Prištine mnoge svoje obaveze prekršili, a pre svega one na koje su se obavezali još pre četiri godine, a to je osnivanje Zajednice srpskih opština.

Izvor Sputnjik/RTS

Comments

Pročitaj još