• Početna>
  • Vesti>

Fabrici: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine za napredak ka EU

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici predstavio je premijerki Srbije Ani Brnabić Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji. Fabrici je istakao da je pitanje normalizacije odnosa Prištine i Beograda je ključno za stabilnost u regionu i da je to ključni element u napretku Srbije ka članstvu u Uniji. Brnabićeva je ocenila izveštaj kao pozitivan, jer prepoznaje napretke u pojedinim oblastima.

Fabrici je, nakon uručenja Izveštaja premijerki Ani Brnabić, ukazao da je u godišnjem izveštaju Evropske komisije (EK) o našoj zemlji zabeleženo da je Srbija potpuno posvećena dijalogu po pitanju KiM, kao i da treba da nastavi da doprinosi povoljnom ambijentu kako bi se na kraju došlo do pravnoobavezujućeg sporazuma sa Kosovom.

Ukazao je i na procenu implementacije čitavog niza ranije postignutih sporazuma i činjenicu da je EK zabeležila u Izveštaju da je Srbija pokazala suzdržanost u reagovanju na takse Prištine.

“Ali, treba (Srbija) da nastavi da doprinosi povoljnom ambijentu kako bi se na kraju došlo do pravnoobavezujućeg sporazuma sa Kosovom. Konstatuje se da je taj sporazum urgentan i ključan kako bi i Srbija i Kosovo mogli da svako na svom evropskom putu napreduju”, naveo je Fabrici.

Fabrici je rekao da je izveštaj evropske komisije o Srbiji konstatovao da ima napretka u nekim oblastima, ali da ona mora da bude odlučnija i još značajnije da pojača svoje napore u nekim glavnim područjima kao što su jačanje demokratskih institucija i vladavina prava.

Naveo je da su oblasti u kojima treba pojačati reforme pravosuđe i borba protiv korupcije i kriminala i ostvarivanje osnovnih prava.

Šef delegacije EU je ukazao i na važnost jačanja demokratskih institucija kao što je parlament, “kako bi se obezbedio međupartijski dijalog i obezbedila nadzorna funkcija parlamenta nad izvršnom vlasti”.

Fabrici je rekao po pitanju ustavnih promena treba nastaviti saradnju s Venecijanskom komisijom i dodao da to treba završiti u parlamentu.

“Treba dalje raditi na tome radi uspostavljanja nezavisnog i samostalnog pravosudnog sistema”, rekao je Fabrici.

Dodao je da je u izveštaju Evropske komisije konstatovano da već drugu godinu nema napretka u slobodi izražavanja.

Fabrici je istakao da je primetno da postoji napredak u razvoju ekonomije, kao i da postoji regionalna saradnja koja treba da bude motor za ceo region.

Brnabić: Izveštaj pozitivan, ali ima i političke ocene 

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je izveštaj EK o Srbiji u osnovi pozitivan, jer prepoznaje napredak u nekim oblastima, pre svega u ekonomiji.

Izrazila je očekivanje da u budućnosti više neće biti političkih ocena o napretku ka EU kada je reč o nekim važnim oblastima.

“Da se izbegnu političke ocene i da se ocene o napretku svode na činjenice, a ne na političke prercepcije nekih strana”, rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Premijerka je rekla da je pre konferencije imla “otvoren sastanak” sa Semom Fabricijem i da mu je prenela očekivanje da političke ocene ne utiču na ocenu evropskih integracija naše zemlje.

“Izveštaj je u nekim oblastima veoma zanimljiv, zanimljiviji nego uobičajeno”, ocenila je Brnabićeva.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još