Unmik upozorava Prištinu, jedan službenik oslobođen

Iz kancelarije Unmika je saopšteno da ta misija sa velikom zabrinutošću prati dešavanja na severu Kosova, uključujući i privođenje dva pripadnika osoblja te misije. Jedan službenik Unmika, ruskog državljanstva, je oslobođen.

Navodi se da su oni uhapšeni dok su bili na dužnosti od strane kosovske policije i da su prebačeni u bolnicu jer su zadobili povrede.

Utvrđujemo okolnosti u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim agencijama na terenu, navedeno je u saopštenju.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Zahir Tanin je pozvao na hitno oslobađanje osoblja Unmika.

Kada bi se naškodilo članu osoblja UN, to bi dovelo do diplomatskog i međunarodnog odgovora, navedeno je u saopštenju, uz poziv da se poštuje vladavina prava i pravo na život i slobodu, kako bi se ponovo uspostavio mir.

U međuvremenu je jedan službenik Unmika, ruskog državljanstva, oslobođen. 

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije je nazvala “nečuvenim aktom” i “manifestacijom provokativne politike vrhuške kosovskih Albanaca” hapšenje ruskog diplomate Mihaila Krasnoščekova na severu KiM i zatražila od rukovodstva Unmika da preduzme korake za njegovo oslobađanje.

“Pritvor je izvršen uprkos tome što ruski državljanin poseduje diplomatski imunitet kao zvaničnik UN. Mi posmatramo ovaj nečuveni akt kao još jednu manifestaciju provokativne politike vrhuške kosovskih Albanaca”, rekla je Zaharova.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još