Tači: Može biti posledica

Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se sa potpredsednikom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom, kao i sa delegacijom Senata i američkog Kongresa.

Tači se zahvalio potpredsedniku Vilsonu za kontinuirani doprinos Atlantskog saveta Kosovu u jačanju sigurnosnih struktura.

“Na 20. godišnjicu oslobođenja Kosova, narod i država Kosova su večno zahvalni SAD za odlučujuću ulogu u slobodi i nezavisnosti Kosova”, rekao je on.

Tači i američka delegacija su razgovarali o procesu tranzicije Kosovskih bezbednosnih snaga i članstvu Kosova, u Partnerstvo za mir a zatim i u NATO.

Na sastanku je razgovarano o dijalogu Beograd – Priština i postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma.

“Nedostatak sporazuma između Beograda i Prištine može imati posledice na sigurnost i stabilnost u regionu i otvoriti put antievropskim elementima”, rekao je Tači.

Potpredsednik Dejmon Vilson potvrdio je posvećenost Atlantskog Saveta za Kosovo.

Tači je rekao da će zajedno sa SAD nastaviti da se maksimalno angažuju za očuvanje mira i bezbednosti na Kosovu i regionu.

Kako bi se došlo do konačnog i sveobuhvatnog rešenja u dijalogu između Beograda i Prištine potrebni su veliki kompromisi, rekao je u intervjuu za prištinski list Koha ditore izvršni podpredsednik Atlanskog saveta Dejmon Vilson.

Vilson koji je trenutno u poseti Kosovu sa cljem obnavljanja amerčkog angažmana na Balkanu, naveo je da ni Brisel, ni Vašington ne bi trebalo da nameću rešenje problema.

Prištinski list navodi da je Vilson nedavno predložio novu strategiju koju SAD treba da primeni na Balkanu, kako bi se izbegao ruski uticaj, i promovisale reforme koje omogućavaju integraciju u evroatlantske strukture.

“Najveći izazov sa kojim se suočava Zapadni Balkan je unutrašnji” objasnio je Vilson, i istakao da se region suočava sa velikom pretnjom od strane Rusije koja želi da poremeti napredak.

Vilson: Rusija je pretnja za napredak Zapadnog Balkana

Kako bi se došlo do konačnog i sveobuhvatnog rešenja u dijalogu između Beograda i Prištine potrebni su veliki kompromisi, kaže izvršni podpredsednik Atlanskog saveta Dejmon Vilson.

Vilson, koji je trenutno u poseti Kosovu sa cljem obnavljanja amerčkog angažmana na Balkanu, naveo je da ni Brisel ni Vašington ne bi trebalo da nameću rešenje problema.

Prištinska “Koha ditore” navodi da je Vilson nedavno predložio novu strategiju koju SAD treba da primeni na Balkanu, kako bi se izbegao ruski uticaj, i promovisale reforme koje omogućavaju integraciju u evroatlantske strukture.

– Najveći izazov sa kojim se suočava Zapadni Balkan je unutrašnji – objasnio je Vilson, i istakao da se region suočava sa velikom pretnjom od strane Rusije koja želi da poremeti napredak.

Izvor: TV Most / Tanjug / RTK

Comments