Simić: Sednica prilika da se čuje o surovom položaju Srba

Poslanik Srpske liste Slavko Simić izjavio je da se današnja sednica o Kosovu i Metohiji održava u značajnom trenutku za Srbe i da se očekuje da će se čuti mišljenja različitih parlamentarnih grupa ali i predlog rešenja kosovskog problema.

Simić je u Jutarnjem Dnevniku RTS naveo da će politički predstavnici na poziv predsednice skupštine Maje Gojković prisustvovati sednici gde će rukovodstvo i poslanike Srbije upoznati sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

“Od današnje sednice očekujem da javnost čuje koliko je država u proteklih nekoliko godina uložila i koliko je mislila na srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji. Koliko je infrastrukturnih, ekonomskih i poljoprivrednih projekata uloženo za razvoj srpskih sredina i srpskog naroda, ali naravno očekujem i da javnost čuje realno stanje o surovom položaju srpskog naroda koji se bori za opstanak na KiM”, ističe Simić.

Očekuje da će se na sednici čuti mišljenja različitih parlamentarnih grupa.

“Kada predsednik predstavi izveštaj očekujem da će rasprava artikuliše u pravcu da se čuju mišljenja različitih parlamentarnih grupa ali i da čujemo predlog rešenja kosovskog problema koji će se možda u nekoj budućoj fazi dijaloga naći na pregovaračkom stolu između Beograda i Prištine”, navodi Simić.

Dodaje da se sednica o Kosovu i Metohiji održava se u značajnom trenutku.

“Sednica posvećena Kosovu i Metohiji održava se u značajnom trenutku jer sa jedne strane imamo Prištinu koja destruktivnom i neodgovornom politikom pokušava da minira dijalog i sa druge strane imamo vrlo ozbiljan pristup našeg državnog vrha koji ulaže ogromne napore energiju i trud ne bi li se dijalog nastavio i došlo do kompromisnog rešenja”, navodi Simić.

Ističe da je predsednik Aleksandar Vučić inicirao ovu skupštinsku sednicu nakon što je u proteklih mesec dana održao razgovore sa vodećim evropskim i svetskim liderima.

“Sasvim je izvesno da predsednik, a i celokupna politička javnost sada imaju jasniju sliku o poziciji Srbije, srpskog naroda ali i poziciji međunarodne zajednice po pitanju rešavanja kosovskog problema”, ocenjuje Simić.

On je, osvrćući se na sastanak lidera Srba sa KiM sa predsednikom Vučićem, naveo da je opšti zaključak sa tog sastanka – da dijaloga na jedan sveobuhvatan i konstruktivan način neće biti još jako dugo jer, kako kaže, Priština očigledno želi da i dalje destruktivno deluje.

Dodaje da je na sastanku dogovoreno da se u narednom periodu u najvećoj mogućoj meri sačuva jedinstvo i solidarnost srpskog naroda i očuva mir i sigurnost srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.

Navodi da sa jedne strane imamo predsednika Vučića koji želi odgovornu i racionalnu politiku ne samo prema Srbima već i prema celom regionu dok sa druge strane, kako kaže, Priština vodi destruktivnu politiku.

“Ako naš predsednik kaže – ukinite takse i za dva sata smo u Briselu jer želimo da razgovaramo, želimo kompromis, želimo mir i stabilnost, a sa druge strane čujemo poruke Prištine koja ne želi da ukine takse, ne želi dijalog, ne želi kompromis, to je prst u oko našem državnom vrhu ali i Briselu i Međunarodnoj zajednici koja je garant svih sporazuma”, ističe Simić.

Ne očekuje da će Priština u narednih nekoliko meseci ukinuti takse.

“Kako stvari sada stoje Priština nema nameru da ukine takse, a i ne postoji međunarodni konsenzus i jači pritisak na Prištinu da takse ukine tako da apsolutno ne očekujem da takse budu ukinute u narednih nekoliko meseci”, ističe Simić i poručuje da je dijalog jedini mehanizam rešenja kosovskog problema.

Izvor: T a n j u g

Comments