Đurić: Vučić iskreno i istinito o KiM, bez kalkulacija

Konačno je neko rekao potpuno iskreno i istinito sve o Kosovu i Metohij i to bez ikakvih kalkulacija, politikantske računice, bez uvlačenja teme KiM u blato dnevne politike kao što to čine neki političari u Srbiji, rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić povodom obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Skupštini.

“Govorio je o genezi problema sa kojim se suočavamo ali isto tako, potpuno iskreno i otvoreno govorio je i o odgovnosti dela srpskog političkog establišmenta koji je decenijama gurao glavu u pesak po pitanju KiM”, rekao je Ðurić za TV Pink nakon Vučićevog obraćanja.

Podsetio je da je predsednik izneo detaljan istorijat celog sukoba, još od 15. kada su Srbi činili ubedljivu većinu do 19. veka kada smo počeli da gubimo tu apsolutnu većinu i kada su Albanci prvi put zabeležili relativnu većinu na KiM.

Istovremeno, videli smo i volju i energiju, odlučnost sa kojim je u prethodnih nekoliko godina Srbija nastojala da nemoguću poziciju po pitanju KiM popravi, da ubedi čak i one države koje su priznale nezavisnost Kosova, da pridobije nove, da smo sprečili članstvo Kosova u veliki broj međunrodnih organizacija, da našem narodu na KiM omogućimo bolje uslove, rekao je Ðurić.

Mogle su da se čuju i konkretne brojke o ulaganjima u srpske sredine na KiM, o obnovi srpskih svetinja.

“Niko dosad nije u skupštini na ovako detaljan način podneo izveštaj o tome kako se pregovaralo, koliko rundi razgovora je bilo, šta su bile teme razgovora. U sveobuihvatnom izlaganje koje je trajalo duže od dva i po sata mogli smo da čujemo sve te detalje i mislim da je to značajan kvalitativni iskorak napred”, rekao je Ðurić podsetiviši da pre pet godina kada je preuzeo odgovornost kancelarije za KiM nijedan papir ni ižveštaj nije zatekao.

Dodao je i da su na galeriji Skupštine sedeli predstavnici Srba sa KiM, direktori najvažnijih zdravstvenih institucija, rukovodioci…

“Znam da su i njima i našim sunarodnicima srca bila puna kad su mogli da čuju da je država Srbija tu uz njih, ali ne samo materijalnim nego i svim drugim sredstvima, i ako bilo ko ugrozi njihovu bezbednost da može da računa na to da čitava država srpremna da ih zaštiti i da osigura njihove živote i da se to čulo sa mesta koji je u političkom smislu najviši legitmno izabrani autoritet u Srbiji”, naglasio je Ðurić.

Pomenuo je da su i na galeriji bili i diplomatsko konzularni predstavnici koji su dobili različite aplauze.

“Mogli smo da čujemo i o delu političara u Srbiji koji koriste temu KiM za blato dnevne politike želeći da na toj temi steknu jeftine političke poene, koji se kriju iza tobožnjih priča poput ove Ðilasove i Jeremićeve tajkunske deklaracije o pomirenju”, rekao je Ðurić.

Ta deklaracija, kako je dodao, nije ništa drugo nego pokriće odustajanja od bilo kakve borbe za teritorijalni integriteti i suverenitet Srbije na KiM jer se tobože govori samo o ljudskim pravima Srba, a ne o teritoriji Srbije.

“I tako su nam isto pričali i 1999. i 2000. da je Kosovo demokratsko pitanje, tako sad pokušavaju da nam prodaju rog za sveću”, zaključio je Ðurić.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments