Veselji od EU traži “ulogu posrednika”

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je od Evropske unije zatražio da ostvari ulogu posrednika koju ima u dijalogu Kosova i Srbije.

Veselji je tražio od EU i da se izjasni o provokacijama Beograda nakon najave ostavki novoizabranih gradonačelnika opština na severu Kosova.

Kako piše Koha.net, gradonačelnici opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić su danas posle susreta sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem najavili mogućnost podnošenja ostavki na funkcije na koje su izabrani pre pet dana, odnosno 19. maja ove godine.

Veselji je ocenio da te izjave jasno pokazuju nedostatak volje Beograda “za izgradnju mira i dobrosusedstva”.

“Nezavisno od ovih provokacija želim da istaknem da je Republika Kosovo država model u celoj Evropi što se tiče garancija prava nevećinskih zajednica i nastaviće da odlučno u finalnom dijalogu (sa Srbijom) reši probleme prošlosti sa Srbijom obezbeđujući priznanje i stolicu u OUN”, napisao je Veselji na Fejsbuku.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je, posle sastanka s predsednikom Srbije, rekao da su izabrani gradonačelnici spremni opet da napuste institucije, ako ne bude razumevanja Prištine, kao i da će se to desiti u svim delatnostima – od tužilaštava i sudova, do prosvete.

Iyvor> Beta, B92

Foto> EPA

Comments