• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici održan Festival dramsko-pantomimskih ostvarenja i modernih igara gluvih i nagluvih Srbije

Savez gluvih i nagluvih Srbije organizovao je danas u Mitrovačkom dvoru 43. Festival dramsko-pantomimskih ostvarenja i modernih igara,čiji je organizator ove godine bio grad Kosovska Mitrovica.

Na festivalu su učestvovala kulturno-umetnička društva gluvih i nagluvih iz  Beograda, Kruševca, Niša, Vranja, Čačka, Požarevca i Kraljeva.

Ceo program je bio prilagođen učesnicima, te je samim tim program prevođen na znakovni jezik, uz pomoć Lolice Tomović.

U sklopu festivala organizovano je takmičenje za najbolje izvedeni performan, a u žiriju su bili glumice Milica Mandić i Dunja Nikolić,  i Olivera Milić stručni saradnik za razvoj amaterizma.

Program je na znakovnom jeziku otvorio Zoran Vučetić, predsednik Međuopštinske organizacije Saveza gluvih i nagluvih , koji je poželevši dobrodošlicu gostima izrazio zahvalnost što je Kosovska Mitrovica grad domaćin festivala.

Okupljenima se obratio i direktor Ustanove za sport,omladinu i specijalizovane usluge Petar Trajković  rekavši da  Opština Kosovska Mitrovica unazad nekoliko godina snažno podržava osobe sa invaliditetom, kroz razne projekte od finansiranja stručnih, sportskih I kulturnih manifestacija, poboljšavajući sveukupni standard osobama sa invaliditetom i zapošljavajući ih.

Trajković je istakao  da će se sa tom praksom nastaviti i da se nada još većim uspesima I još boljoj saradnji.

Učesnici su predstavili svoje  glumačke i igračke performanse,te pantomimom dočarali mnogobrojnoj publici svoj način izražavanja i time pokazali kako je moguće razviti ljubav prema umetnosti bez obzira na hendikep, i sve to preneti publici izražavajući se znakovnim govorom.

Festival  je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva za  rad, zapošljavanje,boračka i  socijalna pitanja  i Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, uz podršku Privremenog organa Kosovske Mitrovice I Zvečana.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još