• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Oslikavanje kapele posvećene Dimitriju Popoviću

U kapeli koja se nalazi u centru Gračanice, posvećenoj tragično stradalom Dimitriju Popoviću, počeli su radovi na oslikavanju unutrašnjosti.

Freskoslikar Vasilije Mirić, koji je oslikavao crkvu Svetog Dimitrija u Sušici,  kaže za “RTV Gračanica” da je čim je video kapelicu imao želju da oslika unutrašnjost i da je za to  dobio blagoslov  vladike raško-prizrenskog Teodosija.

„Ovo isključivo radim zbog ljubavi prema Kosovu i Metohiji, a i iz pijeteta prema ovom tragično stradalom dečaku. Radovi će trajati oko mesec dana i planiram da oslikam Dimitrija, koji maketu manastira Gračanica predaje Bogorodici. To će biti moj dar narodu KiM i Dimitrijevoj porodici“.

Dozvolu za oslikavanje unutrašnjosti kapelice Vasilije je dobio i od članova Dimitrijeve porodice, koji su ovu ponudu prihvatili sa velikim zadovoljstvom, jer im je to bila želja od kako je kapela izgrađena.

“Oslikavanje unutrašnjosti kapele nam je želja već punih petnaest godina od kako je sagrađena, a kad smo dobili ponudu od Vasilija osećanja su mi bila pomešana. Bila sam u istom momentu i tužna zbog gubitka deteta ali i srećna da se jedan mladi čovek ponudio da tako nešto uradi za mog Dimitrija“, kaže za “RTV Gračanica” majka pokojnog Dimitrija, Jorgovanka Popović.

Dimitrije Popović ubijen je u centru Gračanice 5. juna, pre tačno 15 godina. Na Dimitrija, tada učenika četvrte godine medicinske škole,  pucano je  iz automobila u pokretu dok je sa drugarima nakon izlaska stajao ispred kioska brze hrane. Za ovaj zločin  uhapšen je Aljbert Krasnići koji je i osuđen na kaznu zatvora od  6,5 godina.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još