Bundesver ostaje na Kosovu

Vojnici Bundesvera ostaju na Kosovu u sastavu Kfora i narednih godinu dana, odlučila je nemačka vlada. Kako se navodi, situacija na Kosovu je stabilna, ali još uvek postoji potencijal za konflikte, pre svega na severu.

Dvadeset godina nakon ulaska na Kosovo, gornja granica broja pripadnika nemačke vojske na Kosovu smanjiće se sa 800 na 400 vojnika. To obezbeđuje da Bundesver može brzo da reaguje u slučaju neočekivanog pogoršanja bezbednosne situacije na Kosovu, navodi se u predlogu koji je usvojen u Berlinu.

„Nastavak učešća u misiji Kfora u interesu je nemačke bezbednosti“, navodi se u odluci vlade uz ocenu da je situacija u Republici Kosovo uglavnom mirna i stabilna, ali da, zbog procesa normalizacije odnosa sa Republikom Srbijom, još uvek postoji potencijal za konflikte i eskalaciju. To bi, dodaje se, moglo da se pojavi kao problem, posebno u severnom delu zemlje s većinskim srpskim stanovništvom.

Na Kosovu se trenutno nalazi oko 70 nemačkih vojnika. Od proglašenja nezavisnosti 2008, Kfor je fokusirana na praćenje razvoja bezbednosnih struktura koje bi trebalo da budu profesionalne, demokratski kontrolisane i multietničke.

Izvor: Radio Kontakt plus / Dojče vele

Comments