• Početna>
  • Vesti>

Književna nagrada “Slobodan Kostić”, pesniku Ivanu Negrišorcu

Žiri književne manifestacije „Pesnička reč u čast profesora i književnika dr Slobodana Kostića“ dodelio je nagradu koja nosi ime ovog poznatog kosovskog književnika pesniku Ivanu Negrišorcu iz Novog Sada.

Jednoglasnu odluku da Književna nagrada „Slobodan Kostić“ pripadne Ivanu Negrišorcu za knjigu„Istraga predaka“ doneo je žiri koji je radio u sastavu: prof. dr Dragiša Bojović, predsednik; doc. dr Aleksandra Kostić Tmušić, član; i mr Živojin Rakočević. Nagrada koja je ustanovljena prošle godine, a ove se uručuje prvi put, u Rečanu kod Kosovske Kamenice, rodnom mestu književnika Kostića.

U obrazloženju žirija ističe se da Negrišorac (Dragan Stanić, profesor Teorije književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i predsednik Matice srpske) u ovoj knjizi sažima svoje književno-teorijsko, pesničko i filosofsko iskustvo kroz nekoliko važnih fenomena bliskih i stvaralaštvu Slobodana Kostića, čije ime nagrada nosi. „To su pre svega: nacionalno pitanje (preko ukrštanja sudbine Kosova i Metohije i Crne Gore), pravoslavlje i svetosavlje, pesnička reč i njeni odjeci. Ovo je jedna od knjiga koje predstavljaju značajan doprinos ne samo srpskoj književnosti, nego i srpskoj kulturi uopšte.

Književna manifestacija će se održati 25. i 26. maja u Rečanu i Velikoj Hoči, organizatori su Udruženje poštovalaca književnog i duhovnog rada prof. dr Slobodana Kostića, Dom kulture „Gračanica“, a pokrovitelj je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još