Završen 17. “North City Jazz & Blues”

Popularna makedonska grupa “Leb i Sol”, zatvorila je ovogodišnji „North City Jazz & Blues“ festival, nastupom na „Lake stage“ na Gazivodskom jezeru.

Smenjivali su se umetnici i izvođači iz Južne i Severne Amerike, Severne Makedonije, Turske i Srbije, među kojima su bili i Jonathan Long, Igor Willcox Quartet i Leb i Sol.

Bogdan Arsovski, basista grupe “Leb i Sol”, podseća da su oni već nastupali na ovom festivalu 2012. godine. Ističe da su se muzičari ove godine jako lepo družili, obnavljajući staro prijateljstvo.

“Jedna od glavnih stvari koje karakterišu ovaj festival, jeste dobro druženje i zabava. I ovo je za nas muzičare neka vrsta odmora”, kaže Arsovski.

“Jedna stvar kao što je ‘North City Jazz & Blues’ festival, koji se održava u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, treba da postoji i ostavi trag, jer je odličje neke veće kulture sa kojom se mi ne susrećemo baš svaki dan. Mislim da će strani muzičari poneti lepe uspomene sa ovog festivala, naš duh, gostoljubivost”, kaže jedan od organizatora festivala Milan Dobrić.

Festival je svakako ispunio zamisao i očekivanja organizatora, a verujemo i publike.

Nenad Ilić, takođe jedan od organizatora, kaže da je ove godine nastupilo 60 izvođača sa četiri kontinenta.

„Ove godine festival je trajao malo duže, nego inače. Pored muzičkog dela, ove kao i prošle godine, imali smo i likovnu koloniju, sa preko 10 umetnika.”

„Sve je manje i manje predrasuda i mnogo je lakše i opuštenije izvođačima da dođu i uživaju u odnosu na 2005-2006. godinu. Ovaj festival je jedna potpuno druga priča i predstavljanje severa Kosova na neki lepši način“, zaključuje Ilić.

Pored internacionalnih muzičkih zvezda, na ovom festivalu, nastupali su i domaći izvođači. Među njima je i “James Brown Tribute” bend iz Beograda, koji su se po prvi put našli pred ovdašnjom publikom. Nastupili su prve večeri festivala.

Marko Vlahović, frontmen “James Brown Tribute” benda kaže da je veoma zadovoljan reakcijom ovdašnje publike.

„Ljudi su fenomenalno reagovali i prihvatili. Dobra volja i veliki broj fanova je ono što drži celu priču. U suštini, to je jedna drugarska priča, gde mi uživamo u tome i ne radi se samo o sviranju na što više mesta, već o tome šta mi zajedno doživljavamo kroz nastupe“, kaže Vlahović.

„Sve što smo mi uradili na bini, ispraćeno je, bila je potpuna interakcija sa publikom, koja nam je dala veliku energiju… Mnogo je lakše da nastupate u takvom ambijentu. Ovaj festival svojom energijom spaja ljude oko nečeg dobrog“, takođe dodaje.

Organizatori ovogodišnjeg festivala su AZP i Unija M – Kosovska Mitrovica.

Tehnički suorganizator je Studentski Centar Priština – Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još