Završne konvencije za predstojeće lokalne izbore

U Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku danas su održane završne konvencije kandidata Srpske liste za izbore koji će biti održani u nedelju 19. maja.

Predsednik Privremenog oprgana Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je da uprkos zastrašivanjima i nedaćama sa kojima se suočava i srpski narod i predstavnici Srpske liste, put će ostati nepromenjen – put očuvanja trajne i neraskidive veze sa Srbijom.

„ Bez Srbije nama nema budućnosti ni perspektive. Srpska lista je jedina koju zvanični Beograd podržava“ podsetio je Spirić i dodao da  je glas za Rakića, glas za ostanak, za decu i budućnost.

Jasmina Dedić, načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Republike Srbije rekla je da svih 20 godina “trpimo pritiske a da je ovo način da se pokaže onima koji bi želeli da nas nema na ovim prostorijma, da pokažemo da smo brojniji u Mitrovici i na severu. “Pozivam sve, a naročito moje prosvetne radnike da izađemo u nedelju i glasamo za jedinog srpskog predstavnika za Gorana Rakića, rekla je Dedić.

Direktor KBC-a u Kosovskoj Mitrovici Dr Milan Ivanović rekao je da se nasilje nastavlja, za nastavak etničkog čišćenja. “To nećemo nikada i ne možemo dozvoliti. Ovde je pokušaj da se izbori pokradu lažnim biračima i ražnim biračkim spiskovima. Moramo nastaviti borbu, a borbu nastavljamo i u nedelju izlaskom na izbore i podrškom našem kandidatu” rekao je Ivanović.

Naša država je mera našeg opstanka na ovim prostorima, rekao je Ivanović navodeći da dsržava nikad nije ulagala ovoliko kao u ovom trenutku, rekao je Ivanović navodeći brojne kapitalne projekte, te najavio otvaranje regionalnog vodovoda 28. juna.

“Da pošaljemo referendumsku poruku da ne damo Mitrovicu, jer Mitrovica je srce Kosova i Metohije, a Kosovo je srce Srbije. Ne damo Mitrovicu, ne damo Kosovo, ne damo Srbiju” rekao je Ivanović i pozvao sve da izađu na ju na izbore i glasaju za Gorana Rakića. “Glasamo za Rakića, za naše porodice, našu decu, perspektivu, budućnost, za Srbiju” rekao je Rakić.

Damjan Jović, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije rekao da je obraćajući se okupljenima u Severnoj Mitrovici da podrže Gorana Rakića. “Pozovam sve naše komšije, Gorance, Bošnjake, Rome, pa čak i Albance da takođe u nedelju podrže Gorana rakića, jer time pružaju podršku i daljem razvoju svog grada i stvaranjem boljih uslova za život ovde u Kosovskoj Mitrovici, ali i pružaju podršku i mirnom suživotu svih ljudi dobre volje koji u ovom gradu žive” rekao je Jović.

“Čujem da je Priština dovela nekoliko stotina novih birača za ove izbore. Pa hajte u nedelju onda na svakog njihovog novog birača koga su dodali, da svako od vas izađe u nedelju sa svojim prijateljima, i da svi zajedno izađete i glasate i uputimo na miran i dostojanstven način poruku i međunarodnoj zajednici, a i Prištini čiji je ovo grad. Pokažimo celom svetu dragi prijatelji da Kosovska Mitrovica nije gnjila kruška koja čeka da padne u albanske ruke, već je Kosovska Mitrovica bedem srpstva i ponos čitavog srpskog naroda” istakao je Jović.

Rakić: Ovo je naše i biće nas i više

Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je da kako “ih iskustvo uči naša borba za opstanak će trajati još dugo”.

“Srpski narod na Kosovu i Metohiji sudbinski je predodređen da se vekovima bori protiv naleta raznih okupatora koji su želeli ovo naše parče zemlje za sebe. A mi se rađamo, obrazujemo, stavramo, gradimo i tako pokazujemo jasno i našim komšijama i svetu da je ovo naše i da će nas iz dana u dan biti još više” rekao je Rakić.

“Teški su dani pred nama, dani puni iskušenja. Velike želje imaju pojeidni veliki moćnici, koji žele da nas podele i zavade, ali mi im po ko zna koji put poručujemo i pokazaćemo im da smo jedinstveni, okupljeni oko zajedničke ideologije, zajedničkog cilja i stremimo zajedničkim interesima” istakao je Rakić.

“Ja znam da smo mi jedinstveni, jer da nismo, ne bi istrajali svih ovih godina braneći i čuvajući svoju slobodu, svoje porodice i svoja ognjišta. Naši rezultati su više nego vidljivi, iako mnogi pokušavaju da umanje naš rad i ospore naš dosadašnji uspeh” rekao je Rakić i najavio za naredni period završetak radova na regionalnom vodovou i deponiji, te novu zgradu Univerziteta sa četiri fakulteta.

Najavljena je i rekonstrukcija ulice Kralja Petra do kraja, te ulaganje u zdravstvo i prosvetu, mladost i budućnost. “I nećemo ovde stati, idemo dalje anpred sa novim idejama, projektima, jer ono što je nama bitno novim radnim mestima, čistijim gradom, lepšim životom” i istakao da ništa od svega toga ne bi bilo da nema velike i nesebične pomoći, i kako je rekao snažne podrške i velikog požrtvovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskih institucija koji kako je rekao “brinu o svima nama”.

“Ovo u nedelju samo nisu lokalni izbori, već referendum za naš opstanak na ovim prostorima. Mi ćemo u nedelju bar da pokažemo koliko nas ima i izaći i istrajati u ovoj našoj borbi i zato vas molim da u nedelju pošaljemo sliku našeg grada koja će biti obojena slogom, srpstvom i jedinstvom, jer odavde nema nazad” rekao je Rakić.

Izbori 19.maja nisu klasični izbori na Kosovu i Metohiji između političkih stranaka već su izbori na kojima se radi o očuvanju  srpskog karaktera u četiri opštine sa srpskom većinom i zbog toga vas molim da izadjete na izbore i shvatite ih ozbiljno, rekao je predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević, na završnoj konvenciji u Zvečanu I pozvao građane da podrže kandidata Srpske Vučinu Jankovića.

Poslednjih šest meseci naš narod se susreće sa surovom odlukom u Prištini da se uvedu takse na svu robu koja stiže iz Srbije. Jednostrane odluke Trepče o registraciji i usvajanju statuta nisu doprinele miru i stabilnosti i umnogome su ugrozile stanovništvo i nisu dale rezultate imajući u vidu da je „Trepča“ jedan od stubova opstanka našeg naroda. Ne treba zaboraviti ni odluku o smeni ministara u kosovskoj vladi mi još mnogo problema sa kojima smo se suočili u proteklom periodu , zato  ovi izbori i jesu referendum za opstanak. Pobedom na njima pokazaćemo odlučnost da živimo pristojno i da održimo veze sa Beogradom. U prethodnom periodu uspeli smo da stvorimo uslove i realizujemo preko 112 projekata, koji  su nosioci održivog razvoja, ali i šansa da naša deca žive od svog rada, stvaraju porodicu i omoguće sebi pristojan život, rekao je kandidat za gradonačlenika Zvečana Vučina Janković.

“Ovi  izbori su pitanje opstanka, i zato u nedelju podignute glave izađimo na izbore i pokažimo da zajedničkim naporom, slogom i jedinstvom možemo da se borimo za opstanak” poručio je Vučina Janković.

Izvor i slike: Radio Kosovska Mitrovica

Comments