Đurić: Informisao sam ambasadora Slovenije o zastoju u dijalogu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Slovenije Iztokom Jarcom, i upoznao ga sa političkom i bezbednosnom situacijom u našoj južnoj pokrajini.

Đurić je slovenačkog ambasadora informisao o okolnostima zbog kojih je došlo do zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, ocenivši da političkim liderima Albanaca na Kosovu i Metohiji nije ni stalo do dijaloga, što potvrđuje njihovo uporno odbijanje da povuku takse na robu iz centralne Srbije.

Neodgovorno ponašanje Prištine je, prema Đurićevim rečima, stalni izvor nastabilnosti u regionu, zbog čega je neophodno da Evropska unija, uključujući i njene balkanske članice, izvrši direktniji pritisak kako bi se od takve prakse odustalo.

Direktor Đurić ukazao je da sve češći jednostrani potezi Prištine, osim što onemogućuju nastavak bilo kakvog smislenog dijaloga, Srbe na Kosovu i Metohiji dovode na ivicu ugroženosti fizičkog opstanka.

Srbima se sistematski, kako je upozorio, sve otvorenije uskraćuju elementarna politička i ljudska prava, čime se poništava sve što je proteklih godina kroz briselski dijalog činjeno kako bi se situacija na terenu normalizovala i stvorili uslovi za popravljanje međunacionalnih odnosa.

Izvor RKM(saopštenje)

Comments