Tači traži međunarodno jedinstvo oko Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od diplomatskih predstavnika više zemalja i misija u Prištini, jedistven stav o Kosovu, u budućem procesu dijaloga sa Beogradom.

Nakon sastanka u Berlinu, Tači je na sastanku sa međunarodnim diplomatama rekao da je bio neprijatno iznenađen kada je čuo da skup u Nemačkoj nije koordinisan sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Nadam se da će sastanak u Parizu biti bolje pripremljen, da će države članice EU biti ujedinjenje, da će predstaviti kreativne ideje kako da se napreduje i da će sastanak imati suštinu”, rekao je Tači, a prenosi se u saopštenju njegovog kabineta.

Istakao je bitnost da države članice Evropske unije, uopšteno zapadne države, budu ujedinjenje i jasnije u vezi sa ovim procesom, a posebno pet država Kvinte, SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija

“Iskustvo iz bliske prošlosti pokazuje da kada je ovo jedinstvo funkcionisalo i politička scena na Kosovu je bila ujedinjenja i spremna da napreduje”, rekao je kosovski predsednik.

Kao dostignuća sa Berlinskog sastanka, ocenio je  uspešnim  saglasnost Beograda i Prištine, a nakon insistiranja predsednika Makrona, da se održi naredni sastanak u Parizu, 1. jula.

Najavio je da će Priština na tom sastanku biti ujedinjena i da će je zastupati lideri iz institucija, delegacije za dijalog kao i da će platforma kosovske delegacije na ovom sastanku biti rezolucija Skupštine Kosova.

Tači je istakao da neće dozvoliti da Beograd uslovljava dijalog, dodajući da taksa na proizvode iz centralne Srbije ostaje na snazi.

Tači je ambasadorima i šefovima međunarodnih misija preneo da je razočaravajuće na sastanku u Berlinu bilo nejedinstvo zemalja EU u vezi sa liberalizacijom viza za žitelje Kosova.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još