• Početna>
  • Vesti>

Ambasada: SAD duboko zabrinute zbog imenovanja nekvalifikovanih osoba, uključujući osuđene za ratne zločine na visoke pozicije od strane Vlade Kosova

Sjedinjene Američke Države ostaju duboko zabrinute zbog imenovanja nekvalifikovanih osoba na visokim pozicijama u vladi od strane Vlade Kosova – uključujući osobe osuđene za ratne zločine, pod aktivnim optužnicama za teška krivična dela i osumnjičene za ozbiljne zloupotrebe vlasti, navodi se u saopštenju Ambasade SAD u Prištini.

“U demokratiji, pojedinci imenovani na visoke pozicije trebalo bi da pokazuju etičko i kvalifikovano lice svetu; Kosovski obrasci imenovanja, nažalost, predstavljaju suprotnost. Nekvalifikovani pojedinci, one koje je pravosuđe kaznilo ili aktivno krivično goni za teška krivična dela, kao i oni koji su pokazali spremnost da postupaju nekažnjeno i zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja nemaju šta da rade na javnim funkcijama” stoji u saopštenju.

” Imenovanje ovih nekvalifikovanih osoba podriva javno poverenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišava zemlju kompetentnih i uglednih pojedinaca koji su najsposobniji da obavljaju poslove vlade i sramoti žrtve prošlih krivičnih dela ovih pojedinaca. Dalje, to ometa napredak Kosova u izgradnji međunarodnog ugleda koji bi ga učinio poželjnim partnerom drugih država i jača poziciju protivnika koji bi mogli da tvrde da Kosovo nije posvećeno vladavini prava” navodi dalje Ambasada SAD.

Naravno, pojedinci bi trebalo da imaju mogućnost da obnove svoje živote nakon prošlih prestupa: kao što je američki advokat i humanitarac Brajan Stivenson rekao: „ Svako od nas je daleko više od najgore stvari koju smo ikada uradili.“ Međutim, pošto istorija pamti kako pozitivne doprinose pojedinaca tako i njihove neuspehe, neka ponašanja trebalo da budu trajno zabranjena u obavljanju javne funkcije: umešanost u teška krivična dela trebalo bi da alarmiraju o sposobnosti osobe da ikada ponovo bude na takvoj poziciji, kaže se u saopštenju.

“Pozivamo građane Kosova kao i njegove lidere da razmisle o tome kakvo lice žele da Kosovo pokaže svetu. Pozivamo kosovske lidere da ozbiljno shvate ovo pitanje i zaustave i preokrenu ovaj trend u imenovanjima pojedinaca, neke od kojih je Ambasada već poimenično navela, čiji izbor izgleda unapređuje kratkoročne političke ciljeve, a ne legitimne potrebe građana Kosova ili kredibilitet države” zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Comments

Pročitaj još