• Početna>
  • Vesti>

Skupština Kosova u četvrtak o Komisiji i Rezoluciji za genocid

Skupština Kosova će na sednici u četvrtak glasati o osnivanju Državne komsije koja bi trebalo da dokumentuje genocid na Kosovu i pokrene inicijativu za osnivanje Međunarodnog suda za genocid Srbije, izjavio je nakon sednice predsedništva predsednik Skupštine Kadri Veselji, najavljujući i da će poslanici razmatrati i rezoluciju o genocidu koji su Srbi počinili na Kosovu.

Pred poslanicima Skupštine će se naći nekoliko dokumenata i inicijativa koje se, kako se navodi, odnose na osnivanja tela ili objekata genocida na Kosovu, rečeno je novinarima nakon sednice predsedništva.

“Predložio sam da u četvrtak održimo sednicu o osnivanju Državne komisije koja bi istraživala i klasifikovala genovid tokom poslednjeg rata na Kosovu. U četvrtak ćemo, takođe, imati i rezoluciju o genocidu na Kosovu, kako bi nakon toga kosovski parlament mogao da donese odluku o osnivanju Muzeja genocida i Memorijal koji će podsećati na progon gotovo million naših građana, koji će biti izgrađen u blizini železničke stanice”, rekao je Veselji.

Predsednik parlamenta je izjavio da očekuje podršku svih političkih stranaka, jer kako je izjavio, to je dužnost sadašnje generacije.

“Dužnost Kosova je da čuva i sačuva sećanje na žrtve genocida koje je Srbija počinila na Kosovu, kako bi otvorili novu perspektivu za region u evroatlanskim procesima. Bez pravde nema budućnosti za narode Zapadnog Balkana i činjenica je da moramo biti posvećeni izgradnji stabilnog mira kako se takva zlodela nikada ovde ne bi ponovila”, rekao je Veselji.

Prethodno je Albuljena Hadžiu novinarima rekla da će na zahtev Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova sutra biti održana vanredna sednica na kojoj će biti reči o situaciji u Telekomu. Novinarima se obratio i šef poslaničke grupe Nisma i predsednik Ad Hok komisije koja je pripremila rezoluciju o genocidu Biljalj Šerifi, koji je istakao da je komisija obavila svoj deo posla. Šef poslaničke grupe Srpske liste Slavko Simić nije prisustvovao sednici predsedništva.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još