Mesec dana bez zasedanja kosovske skupštine

Iako su mnogi nacrti zakona, zakoni i rezolucije na čekanju, kosovska Skupština nije održala nijednu sednicu skoro mesec dana .

Tokom prva četiri meseca ove godine, skupština nije uspela da ispuni čak 13 odsto svoje zakonodavne agende. Loše upravljanje i loše planiranje su razlozi zbog kojih je rad parlamenta stagnirao, piše Zeri.

Zamenik predsednika Skupštine Džavit Haljiti, izjavio je da skupština nije održavala nijednu sednicu mesec dana, jer poslanici nisu tražili. Prema njegovim rečima, to ne utiče na rad Skupštine.

Sa druge strane, Naser Rugova, poslanik DSK, rekao je da su trenutni pristup i upravljanje skupštinom zabrinjavajući.

“Tumačenje se bavi drugim temama. Lideri vladajuće koalicije i predsednik DPK Kadri Veselji su u internoj izbornoj kampanji. Prošlo je mesec dana i izuzetno važna pitanja koja se tiču života građana stagniraju zbog čudnih razloga, koji nisu karakteristike parlamenata koji normalno funkcionišu“, kazao je Rugova.

Za razliku od njega, Nait Hasani, poslanik DPK, rekao je da se nije osetio nikakav poseban nedostatak zbog neodržavanja sednica.

„Bilo je i drugih zanimljivih tema tokom meseca, koje se ne odnose samo na skupštinu. Ne mislim da postoji mnogo rezolucija i nacrta zakona koji nisu izglasani. Možda bi se skupština trebala okupiti, ali to nije ostavilo nikakve praznine”, rekao je on.

Politički analitičar Ramuš Tahiri smatra da nefunkcionisanje skupštine šteti Kosovu.

“Skupština je jedan od elemenata koji održavaju državu živom i država Kosovo će biti oštećena u slučaju da ona ne funkcioniše. Ova situacija pokazuje i moć vladajućih i opozicionih stranaka, koje nisu donele važne odluke”, izjavio je Tahiri.

Izvor: ZERI, RTK

Comments

Pročitaj još