“Taksa od 100% nije donela nikakvu korist Kosovu”

Institut GAP predstavio je izveštaj ‘’Kakav efekat ima taksa od 100 odsto na ekonomiju Kosova‘’. 

Nalazi izveštaja pokazuju da se uvoz iz Srbije u roku od pet meseci od uvođenja takse smanjio za 88%, što će reći za 160 miliona evra, dok je uvoz iz Bosne i Hercegovine pao za 83%, odnosno za 24 miliona evra. 

Najveći profit u ovom periodu ostvarili su Slovenija, Izrael i Turska, koji su imali ogroman rast izvoza na Kosovu.

Uprkos padu uvoza iz Srbije i Bosne, trgovinski deficit Kosova je u porastu, stoji u izveštaju ovog instituta.

Berat Tači iz ovog instituta, naveo je da na Kosovu nije zabeležen ekonomski rast.

’’GAP je u poslednja dva meseca analizirao ekonomske efekte ovog poreza i neki od efekata odnose se na potrošnju i domaće tržište. Uvođenje ovog poreza nije dobro osmišljeno, jer nije bilo preliminarne analize o tome kakav će biti efekat tog poreza.

Podaci ne pokazuju ubrzani rast prerađivačke industrije na Kosovu, bilo u smislu obima proizvodnje ili stvaranja novih radnih mesta. Kosovo nije videlo nikakvu korist od uvođenja poreza od 100 odsto’’, rekao je Tači.

Tači je dodao, da Kosovo treba da nastoji da ponovo pregovara o CEFTA sporazumu.

’’Kosovo nije prekršilo sporazum CEFTA, jer je Srbija ugrozila bezbednost Kosova. Ne možemo se povući iz CEFTA-e kao država, jer je ona deo SSP-a.

Kosovo bi trebalo da traži ponovno pregovaranje o CEFTA sporazumu sa drugim državama članicama, jer to ne mogu da urade samostalno.

Na osnovu svih ovih nalaza, preporučili smo Vladi da pokuša da ponovo pregovara o CEFTA sporazumu, jer uvođenje poreza nije obezbedilo ekonomsku dobit Kosovu’’, istakao je Tači.

Bljend Hiseni iz ovog Instituta kaže da je pet meseci nakon uvođenja poreza, uvoz iz Srbije pao za 88% i da je izvoz sa Kosova nastavio da raste. Ono što je zabeleženo jeste i povećanje cena domaćih proizvoda.

’’Ukupni uvoz je nastavio da raste. Još uvek postoje sumnje da proizvodi iz Bosne i Srbije nastavljaju da ulaze na Kosovo preko zemalja u regionu. Istraživanja pokazuju da porez od 100 odsto nije dao nikakvog efekta na izvoz.

Ono što je zabeleženo jeste i povećanje cena domaćih proizvoda. Neki od razloga za povećanje cena su smanjenje konkurencije u određenim proizvodima, povećanje troškova sirovina za domaće firme i povećanje troškova transporta i cena uvoznih proizvoda.

Glavni profiteri su zemlje koje su povećale uvoz svojih proizvoda na Kosovu, a to su: Slovenija, Izrael, Albanija i Turska’’, izjavio je Hiseni.

Imajući u vidu ove analize, iz Instituta Gap poručuju da bi održavanje takse na duže vreme moglo imati uticaja na povećanje siromaštva na Kosovu zbog rasta cena.

Podsetimo, 21. novembra uveden je porez od 100% na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments