Vučić: Opasne priče o ujedinjenju Albanaca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Tirani, posle sastanka sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini, da je sa njom imao neku vrstu analize onoga što se dešavalo na samitu u Berlinu kao i događaja iz prethodnih dana.

Aleksandar Vučić je, u izjavi za novinare, naveo da nema običaj da kuka i da se žali na nešto što drugi rade ali je izrazio zabrinutost zbog čudnih dešavanja između Tirane i Prištine.

“Kad date jednom narodu, drugom po veličini na Balkanu iza srpskog, da govori o ujedinjenju, to nije otvaranje Pandorine kutije nego nešto mnogo opasnije”, rekao je Vučić.

Ukazao je da priča o mini-Šengenu između Prištine i Tirane nije moguća i da je reč o sumanutoj priči.

“To pokazuje da se sve vreme pozivaju na Evropu koristeći je kao pokriće a u Evropi takvo pravilo ne postoji”, rekao je predsednik.

Navodi da od samita u Sofiji Albanci ne osećaju istu vrstu podrške od evropskih zvaničnika kakvu su osećali ranije i da to kod njih stvara sve veću nervozu a Beogradu pravi probleme.

“To za nas nije laka pozicija”, naveo je Vučić i dodao da će sutra sresti Iljira Metu i Hašima Tačija i da će kratko s njima razgovarati i reći im šta misli.

Međutim, ističe da se plaši da neće uspeti da im objasni koliko su njihovi potezi loši jer oni ne žele da čuju ni one koji su za njih važniji i prihvatljiviji kao što su to evreopski predstavnici. Kako je istakao, da je on govorio o srpskom nacionalnom ujedinjenju, istog trnutka bi reagovale strane službe i organi EU kao i minimum 10 ili 15 ministara zemalja članica.

Navodi da su Albanci uspeli da svakodnevnim ponavljanjem, kao i sa taksama, da to postane normalno i da niko ne reaguje na to. Na pitanje što sad govore i o tri srpske opštine i da li je Federika Mogerini reagovala na to, rekao je da nije, ali da od tih priča nema ništa i da ne preti neposredna opasnost.

“Oni to rade zbog unutrašnjih stvari i time stvaraju novu normalnost”, rekao je Vučić.

Ukazao je da su ga albanski mediji napadali zbog izjave na RTS-u da neće da prizna Kosovo, a to je bila njegova politika i ostala.

“A oni mogu da govore nemoguće stvari i to postaje uobičajeno”, rekao je predsednik…

Izvor: RTS

Comments