• Početna>
  • Vesti>

Tači i Rama ponovo o „ukidanju granica“: Potrebno stvaranje albanskog prostora bez granica

Dok se predsednik Vučić iz Rima pripremao za let za Tiranu, odakle jo poslao pomirujuće poruke o potrebi smirivanja situacije u regionu, kosovski predsednik Hašim Tači, upravo iz Tirane poručuje da je vreme  za stvaranje albanskog prostora bez granica i senzibilizaciju prava Preševa, Medveđe i Bujanovca na pripajanje Kosovu.

Ovu poruku Tačija je poslao juce nakon sastanka sa premijerom Albanije, Edijem Ramom u Tirani.

„Upravo sam završio sastanak sa premijerom Republike Albanije Edijem Ramom, na kojem smo razgovarali između ostalog i o neophodnosti da se granice između Kosova i Albanije potpuno otvore i o stvaranju albanskog prostora bez granica pod evroatlanskim okriljem. Na ovom sastanku smo pokrenuli temu potrebe korekcije istorijskih nepravdi, sjedinjavajući albanski faktor radi senzibilizacije prava Preševa, Medveđe i Bujanovca na pripajanje teritoriji Republike Kosovo“, napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Inače, „uklanjanje nepotrebnih barijera za ekonomiju i biznis s obe strane granice“ dogovorile su vlada Kosova i Albanije na petoj po redu tradicionalnoj sednici povodom obeležavanja godišnjice albanske nezavisnosti 28. novembra prošle godine.

Međutim, rok za sprovođenje ovog dogovora istekao je početkom aprila zbog, kako su kosovski mediji preneli „obaveza koje Albanija ima sa EU“.

Te navode je za KTV tada potvrdio Glauk Konjufca, poslanik Samoopredeljenja.

On je rekao da je i sam imao priliku da razgovara u Briselu i Prištini sa međunarodnim predstavnicima koji su rekli da ukidanje granica predstavlja veliki problem.

“Zvaničnici Evropske unije tvrde da će takav postupak vratiti unazad i status kandidata Albanije za punu integraciju u Evropskoj uniji, ali i fazu u kojoj je trenutno Kosovo”, rekao je Konjufca za KTV.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, boravi u Tirani na Brdo-Brioni samitu kom prisustvuju i drugi evropski lideru, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prema najavama, i Tači i predsednik Vučić će se večeras u Tirani sastati sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini.

I srpski zvaničnici upozoravaju na pretnju od, kako nazivaju, stvaranja Velike Albanije, ali će se to po njima desiti ukoliko ne dođe do etničkog razgraničenja srpskog i albanskog naroda, odnosno, treba da dođe do razgraničenja od Velike Albanije.

Ono što se u Prištini posmatra kao granica Kosova i Albanije, za Srbiju je državna granica Republike Srbije i Republike Albanije.

Premda niko do sada ni sa srpske, ni sa kosovske strane nije izašao sa javnim objašnjenjenjem šta bi tačno etničko, ili kako se u Beogradu naziva – prvobitno „istorijsko“, a sada „kompromisno“ i „mirno“ razgraničenje sa Albancima podrazumevalo, u javnosti je stvorena percepcija da bi takva linija razgraničenja upravo išla preko Kosova i Metohije.

Takođe se ne zna ni kuda, ali bi se u takvom slučaju, i Srbi i Albanci ponovo našli zajedno iza svake od strana.

Ipak, Hašim Tači ponavlja da se zalaže za pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu, a nedavno je i srpski ministar spoljnih poslova potvrdio da bi linija razgraničenja išla rekom Ibar.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još