Haradinaj: Nemačka obećala viznu liberalizaciju,moguće u septembru

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, rekao je da mu je u Nemačkoj obećana vizna liberalizacija i potvrdio da mogući datum odluke može biti septembar.

Pred članovima partije koju vodi, Haradinaj je govorio o viznoj liberalizaciji i tom prilikom je rekao da je to sada završena stvar.

„Predsednik je održao konferenciju za vize. Sutradan Sehofer, na prijemu mi je rekao imaš pozdrave od kancelarke Merkel. Imamo jedinstven stav prema vizama. Ušli smo na sastanak, on je rekao pričali smo o ovoj temi sa kancelarkom, ovi će se onesvestiti kada shvate, mi smo za liberalizaciju viza i to odmah. Potvrdio sam ovo Rumuniji (prim. red. Rumunija trenutno predsedava Savetom EU, telom koje treba da donese konačnu odluku o liberalizaciji). Postoji mogućnost da oni juna stave ovo na dnevni red, ali predsedavanje EU preuzima Finska i verujem da ćemo biti na dnevnom redu vrlo brzo. Nemaju razloga zemlje EU da se zamere sa Nemačkom za jednu ovakvu stvar. Zbog ovoga vas uveravam da se liberalizacija viza već dogodila. To što trebaju da glasaju zemlje je samo tehničko pitanje. Moguće je da će u septembru da se donese odluka da se mi u toku jedne godine krećemo slobodno“, rekao je on, izveštava Ksp.

Izvor RTK

Comments