Brdo-Brioni: EU da razmotri proširenje na Zapadni Balkan

Učesnici samita Procesa Brdo-Brioni pozvali su Evropsku uniju da u procesu proširenja na zemlje Zapadnog Balkana uzme u obzir i geopolitičke razloge, ukazavši da bi puna integracija tih zemalja u evropski sistem vrednosti bila važna za sveukupnu evropsku stabilnost.

“Pozivamo EU da razmotri svoje proširenje na Zapadni Balkan kao pitanje od geopolitičke važnosti”, navodi se u zajedničkoj izjavi prihvaćenoj na samitu koji je završen u Tirani, prenela je agencija Hina.

U zajedničkoj izjavi učesnici sastanka u Tirani takođe su podržali stav EU da je jedan od uslova za članstvo rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja susednih zemalja.

“Aktivno ćemo nastojati da se nastavi dijalog i produbi poverenje u regionu koji predstavljamo. Sva otvorena pitanja biće rešena mirnim putem, u duhu međusobnog uvažavanja i saradnje”, stoji u završnoj izjavi.

Učesnici skupa u završnoj izjavi naglasili su i da zemlje kandidati za članstvo u EU moraju ispuniti sve standarde EU i pozvali da se pregovarački proces odvija “fleksibilnije i brže”. Takođe su pozdravili Prespanski sporazum Skoplja i Atine i istakli da je to “primer koji pokazuje put prema jačanju evropskih i evroatlantskih veza unutar regiona Zapadnog Balkana”, navodi se u izjavi.

Na skupu u Tirani je odlučeno da se naredni samit Procesa održi u Sloveniji.

Samit zemalja uključenih u inicijativu koju su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija, kako bi podstakle evropsku integraciju Zapadnog Balkana, ove godine su organizovali albanski predsednik Iljir Meta i kopredsednici Inicijative, predsednici Hrvatske i Slovenije, Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor.

Na samitu su učestvovali čelnici BiH, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova, visoka predstavnica EU Federika Mogerini i kao specijalni gost poljski predsednik Andžej Duda.

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments