Spahiu: Od taksi na srpsku robu gube i Srbija i Kosovo

Univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu ocenio je danas da takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije podjednako pogađaju i Kosovo i Srbiju.

Spahiu koji je i direktor “RTV Mitrovica” kaže u izjavi za “Radio Kontakt plus” da su jedini dobitnici u čitavoj ovoj situaciji, one zemlje koje izvoze robu na Kosovo.

“Najveći gubitnici su Kosovo i Srbija, a dobitnici su oni koji izvoze na Kosovo robu koja se inače uvozila iz Srbije.“

Spahiu ocenjuje da ipak ovo nije jedini i glavni gubitak.

“Glavni gubitak je prestanak dijaloga koji predstavlja dragoceno vreme koje gubimo, a procesi zaostaju, tako da to stvara neko psihološko stanje koje je nepodnošljivo, za mlade naročito. Zato mladi iz Srbije, pogotovu sa Kosova napuštaju svoju zemlju, jer vide tmurnu perspektivu“, zaključuje Spahiu.

Taksa na srpsku robu povećala je profit firmama iz Slovenije i Severne Makedonije. Slovenci su na kosovsko tržište samo u jednom mesecu uvezli skoro deset miliona evra više robe. Drugi su Makedonci koji su npr. u frebruaru 2019. uvezli sedam miliona evra više robe nego u istom mesecu prošle godine.

Slede Albanija i Turska odakle je Kosovo povećalo nabavke za po oko šest miliona evra. Interesantno je da peto i šesto mesto dele Nemačka i Kina. One su izvoz na Kosovo povećale za ukupno oko pet miliona evra. Značajno povećanje od oko 1,5 milion evra zabeležila je i Hrvatska, a rast od oko 400.000 evra imale su i firme iz Crne Gore.

S druge strane, kupovina robe iz centralne Srbije istovremeno je smanjena za 98,4 odsto.

Na proizvode iz centralne Srbije Priština je uvela takse u novembru prošle godine. Međutim, ni trgovinski rat i takse na robu iz centralne Srbije nisu Kosovo ostavile bez srpskih proizvoda. Potrošači ih mogu naći u prodajnim objektima i severno južno od Ibra. 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još