Obustava izgradnje mini-hidrocentrale u Štrpcu

Predstavnici Srba koji su u Štrpcu protestvovali zbog pokušaja gradnje mini-hidrocentrale i rizika da ostanu bez pijaće vode, sastali su se sa lokalnim vlastima, policijom i predstavnicima pravosuđa.

Oni su na sastanku zatražili obustavu radova na objektu za koji je lokalna samouprava u Štrpcu dala dozvolu pre nekoliko godina a koja je nakon višednevnih protesta žitelja te sredine, povučena.

“Na današnjem sastanku predstavnika Opštine Štrpce, policije, investitora i resurnih kosovskih ministarstava, nagovešteno je obustavljanje odnosno zabrana nastavka izgradnje mini-hidrocentrala u naselju Obe reke u Štrpcu. Nastavkom gradnje, ističu građani, bio bi ugrožen ne samo ekosistem na području Nacionalnog parka Šar-planina već i život siriničkih Srba” kaže za program Radio Kosovske Mitrovice novinar Zlatko Ugrinović iz Štrpca.

Uprkos odluci opštine o obustavi izgradnje, investitor je pre nekoliko dana dovezao mašine, zbog čega su Srbi u Štrpcu mirno protestvovali.

“Na području Siriničke Župe, planirana je izgradnja 5 mini hidrocentrala a kompanija “Matkos group” iz Prištine bi u ovaj projekat trebalo da uloži 30 miliona evra. Izgradnjom mini hidrocentrale u naselju Obe reke u Štrpcu bilo bi ugroženo snabdevanje pijaćom vodom oko 4 hiljada ljudi” dodao je Ugrinović.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još