Mogerinijeva ostaje jedini posrednik u dijalogu

Federika Mogerini ostaje jedini posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, izjavila je portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijačič.

Kocijančičeva je to rekla za “Novosti” povodom najava da bi u ceo proces mogle da se aktivno uključe Nemačka i posebno Francuska.

Ona kaže da se pozdravlja svaki angažman u podršci dijalogu koji olakšava EU, uključujući i mogući novi sastanak i naglašava da Mogerini obavlja svoju misiju.

“Naši kontakti se nastavljaju. Na primer, visoka predstavnica će učestvovati na sastanku lidera u okviru procesa Brdo-Brioni u Tirani 8. i 9. maja. Ona je spremna da ponovo sazove dijalog. Takođe je jasno da kosovska vlada treba da ukine tarife kako bi omogućila brzo obnavljanje dijaloga”, kazala je Kocijančičeva.

Osvrnuvši se na održani samit u Berlinu, Kocijančičeva ističe da je ovaj skup pružio priliku za neformalnu razmenu mišljenja koja je bila otvorena i iskrena.

“Sastanak je takođe dao važan signal za angažman dveju država članica, Nemačke i Francuske, zajedno sa drugma, da i dalje, i sa više posvećenosti, podržavaju dijalog između Beograda i Prištine”, navela je ona.

Izvor: Novosti,radio Kontakt Plus

Comments