Đurđevdan u Prizrenu

U Prizrenu je svečano proslavljen Sveti Đorđe – hramovna slava Saborne crkve u centru ovog grada, a svoju krasnu slavu proslavio je i episkop Teodosije.

Vernici iz Prizrena, gosti, igumani, igumanije, sveštenici Eparhije raško-prizrenske okupili su se na liturgiji, a iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava Janjić je govorio o značaju i radosti današnjeg praznika.

“Vidimo kako danas ovaj hram sija u svoj svojoj lepoti. A ima ih koji pamte, nije to tako davno bilo, kada je čitav krov pao, ruševine su bile, ostali su samo zidovi, pocrneli i nagaravljeni. Mnogi su se pitali hoće li život ikada ovde ponovo bujati. Evo, iz godine u godinu, sve je svečanije, sve je radosnije. Sve nas je više, sveštenstva, monaštva, bogoslovaca sa svojim profesorima. Svi vi koji ste došli sa raznih strana, proslavljamo praznik koji je istovremeno i slava našega episkopa, pa je još veći i radosniji. Kao i ovaj hram, kao Sveti velikomučenik Georgije, i naš vladika ovde godinama svedoči veru u raspetog i vaskrslog Gospoda Isusa Hrista”, rekao je iguman Sava.

Vladika Teodosije je zahvalio svima koji su došli do Prizrena, a doneo je i mošti Svetog Đorđa koje su vernici celivali.

“Gospod nam je podario današnji dan da se saberemo ovde u ovom hramu, da proslavimo na prvom mestu njega, a onda da proslavimo Svetog velikomučenika Georgija koji je stradanjem svojim i životom proslavio Gospoda svoga. Svi znamo kako je ovaj hram stradao, ali smo i svedoci njegove obnove i vaskrsenja. Sa ovim hramom i mi se obnavljamo i vaskrsavamo. Ono što je veliki blagoslov, koji mi hrišćani ovoga grada imamo, je da su sačuvane mošti Svetog velikomučenika Georgija koje smo nosili u ophod, u litiju oko ovog svetoga hrama. Svake godine, na ovaj dan njegove mošti su ovde”, rekao je episkop Teodosije.

Za goste je u Episkopskom dvoru priređen svečani ručak i posluženje.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još