• Početna>
  • Vesti>

Srpska: Naša je obaveza da stanemo u odbranu ljudskih prava

Institucionalno nasilje koje pravosuđe Kosova sprovodi nad neosnovano uhapšenim Srbima je sramota i mrlja na licu i ovih institucija, ali i međunarodne zajednice koja ćuti na kršenje osnovnih ljudskih prava naših sugrađana Marka Rošića i Nedeljka Spasojevića koji već 14 dana štrajkuju glađu, kaže se u saopštenju Srpske liste koje je dostavljeno medijima.

U daljem tekstu saopštenja stoji:

“Bez namere da utičemo na istragu, ili da bilo ko ovaj apel protumači kao mešanje u rad tužilaštva, naša je obaveza da ustanemo u odbranu prava i pravde koji se u ovom slučaju očigledno krše.

Držati pet meseci bilo koga, bez ijednog dokaza, a u cilju nekakvih političkih igara, pri tom nepoštujući pretpostavku nevinosti je dovoljan razlog da se ustane protiv nepravde i tiranije koja se sprovodi.

Štrajk glađu Marka Rošića i Nedeljka Spasojevića je nažalost jedino sredstvo da se apeluje na svest onih koji se kriju iza nekakvog postupka i pokušavaju da izmore glađu i psihički slome nevine ljude.

Srpska lista poziva nadležne institucije za zaštitu ljudskih prava, ombudsmana, OEBS, kao i ambasade u Prištini da se što hitnije uključe u ovaj proces, a nadležno tužilaštvo omogući Rošiću i Spasojeviću da se brane sa slobode ili da se pruže dokazi za njihovo zatočeništvo. Nastavak ovakvog ponašanja će još više produbiti nepoverenje Srba u kosovske institucije, kao i u međunarodne predstavnike kojima su puna usta prava i pravde, osim u slučajevima u kojima se pravo i pravda krše protiv Srba”.

Izvor (saopštenje) RKM

Comments

Pročitaj još