Đurić čestitao Đurđevdan-Dan opštine Gora

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, svim žiteljima Gore i svim Gorancima čestitam Đurđevdan – Dan opštine Gora i Dan Goranaca,rekao je u saopštenju koje je dostavljeno medijima direktor kancelarije za KiM Marko Đurić

„Gde god da si – za Đurđevdan na Gori da si“ – pozdrav je kojim se vekovima pozdravljaju Goranci širom sveta i obavezuju sebe na čuvanje korena, porekla i svoje posebnosti. A svoju posebnost i identitet Goranci nikada nisu zasnivali na sukobima i promovisanju sile.

“Naprotiv, izabrali ste da svoju malu zajednicu promovišete strpljivošću, vrednoćom i radom, osobinama po kojima ste nadaleko poznati. Uz to, uvek ste nepokolebljivo verovali da pod kapom nebeskom ima mesta za sve ljude, bez obzira na veru, jezik, naciju…

Vaša privrženost državi Srbiji neretko je surovo kažnjavana, a 1999. godine to ste platili i životima, paljenjem i pljačkanjem imovine, gubljenjem posla…to su verovatno najteži dani u vašoj istriji. Tu žrtvu Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti.

Prirodna bogatstva i posebne lepote vašeg kraja, ali pre svega rad i marljivost Goranaca svakako su garancije razvoja Gore i stvaranja uslova za bolji i prosperitniji život njenih građana. Vlada Republike Srbije će dati sve od sebe da vam u tome pomogne, ali i da odlučno i odgovorno zaštiti vaš nacionalni identitet i da vam obezbedi sigurnost i pravo da i na političkom nivou odlučujute o svojoj sudbini.” Srećan praznik! ,stoji na kraju u saopštenju.

Izvor (saopštnje RKM)

Comments

Pročitaj još