Eparhija raško-prizrenska osudila incident u Štrpcu

Eparhija raško-prizrenska osudila je jučerašnju akciju specijalne jedinice Kosovske policije koja je u nameri da rastera učesnike protesta protiv izgradnje mini-hidroelektrane u Štrpcu, kako su meštani posvedočili za KoSSev, „upotrebila prekomernu silu“ i tom prilikom, povredila oko dvadeset osoba.

„Eparhija raško-prizrenska izražava oštar protest povodom incidenta u Štrpcu gde je specijalna Kosovska policija palicama i suzavcem povredila najmanje 20 meštana opštine Štrpce kada su pokušali da zaustave bager za izgradnju mini-hidroelektrane“, poručuju iz ove eparhije.

Napominju da su meštani nakon „dva meseca protestovanja za odbranu reka Šar planine“ uspeli da zaustave gradnju, kao i da su na taj način „izrazili svoje demokratsko pravo da spreče nezakonite radove“ pa da samim tim „ne mogu biti predmet upotrebe policijske sile“.

Izrazili su zabrinutost zbog jučerašnih dešavanja jer se time, kako kažu „dodatno ugrožava opstanak srpskog naroda u ovoj južnoj opštini Kosova i Metohije“.

„Ubuduće ovakve reakcije prištinskih vlasti ne smeju biti dozvoljene“, ističe se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Posebno je naglašeno da „Crkva čvrsto ostaje uz svoj narod u zaštiti njegovih prava, slobode mirnog izražavanja mišljenja i zaštite prirodnog bogatstva Šar-planine“.

Izvor: Kossev,RKM

Comments

Pročitaj još