• Početna>
  • Vesti>

UNS na Kosovu: Danas skup povodom Svetskog dana slobode medija

Udruženje novinara Srbije na Kosovu povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija, poziva sve novinare i medijske radnike, da se u 13 časova okupe ispred umetničke instalacije “MISSING” u Gračanici i tako ukažu na nerasvetljena ubistva i otmice, napade i pritiske na novinare i medije.

Na instalaciji se, zajedno sa otetima i nestalima, nalaze imena novinara i medijskih radnika koji su stradali od 21.09.1998. godine.

“U protekloj godini nastavljeni su napadi i pritisci na novinare na Kosovu i Metohiji. Policija nije istražila obaranje Portala “Slobodno srpski” kao i pretnje upućene predsedniku UNS-a na KiM Budimiru Ničiću. Nastavljene su pretnje i pritisci na Portal “Kossev” iz Kosovske Mitrovice i RTV “KIM” iz Čaglavice” ističe se u saopštenju.

Sedmi put je srušena tabla otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću. Na mestu rušenja između sela Velika Hoča i Zočište kod Orahovca, novinari su pronašli srušenu ploču, posle čega je Kosovska policija pokrenula istragu i prvi put otkrila počinioce.

“Ni u protekloj godini nije došlo do formiranja Komisije za istragu ubistava, otmica i nestanka novinara Srba i Albanaca. Pokrenuta inicijativa koju su zajedno pokrenuli Udruženje novinara Srbije na Kosovu i albansko Udruženje novinara nije realizovano” zaključuje se u saopštenju Udruženja novinara Srbije na Kosovu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još