Đurić: Neodgovorno ponašanje opozicije raduje Prištinu i Tiranu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM i potpredsednik Glavnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Marko Đurić izjavio je da je parlament mesto za dijalog s opozicijom i istakao da se vlast neće menjati na ulici, kao i da Srbija neće biti “ni Karakas ni Majdan”.

Đurić je na TV Pink, govoreći o najavljenom protestu dela opozicije ispred Skupštine Srbije, ocenio da oni sada traže izlaznu strategiju, jer su ranije tvrdili da ne žele razgovore s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a da sada govore da vlast ne želi dijalog sa njima.

“Zapljusnuo nas je cunami laži. Narod u Srbiji ne želi da vidi haos i neće biti ni Karakasa ni Majdana, neće Srbija biti uređena po političkim željama iz Tirane i Prištine”, rekao je Đurić.

On je ocenio i da lidere opozicionog Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića ne zanima da li je Srbija u teškoj situaciji po pitanju KiM, i primetio da su u nedelji kada je Priština usvojila platformu oni “jurišali” na zgradu RTS-a s motornim testerama, pokušavajući da izvrše dodatan pritisak na državu.

“Najveća radost zbog neodgovornog ponašanja dela opozicije u Srbiji je u Tirani i Prištini, tamo su ih slavili kao heroje”, rekao je Đurić.

Govoreći o nedavnom samitu u Berlinu, ocenio je da je to bila izvanredna prilika za srpsku delegaciju da “iznese čelične argumente i dokaze o svemu što se dešava na KiM”, između ostalog i to da Priština krši CEFTA sporazum i S SP i da nije formirala ZSO.

On je rekao da je predsednik Aleksandar Vučić i u Berlinu, ali i često na sastancima u svetu, postavljao pitanje predstavnicima međunarodne zajednice zašto ne reaguju na ponašanje Prištine, ali da odgovor nije mogao da čuje.

Prema njegovim rečima, mnogi u Berlinu pokušavali su da zgaze srpske interese i nanesu štetu Srbiji, ali da su naišli na snažan odgovor. “Nije dolazila dobra poruka ni signali ni od dela političara u Sarajevu, od političara iz Prištine i Tirane, mogu da kažem da su se Slovenija i Hrvatska držale po strani, kao i da predstavnik Crne Gore nije bio nekorektan”, rekao je Đurić.

Govoreći o izjavama kosovskog predsednika Hašima Tačija o pripajanju dela juga centralne Srbije, tzv. Preševske doline Kosovu, on je rekao da je Tači mogao da traži i da se Viskonsin i Diseldorf pripoje KiM. “To su gluposti i neodgovoran pristup, pokazuju koliko su neodgovorni i prema sopstvenom narodu jer ništa neće rešiti pričajući takve gluposti”, rekao je Đurić.

Ocenio je i da Priština nema političke argumente, pa pričama o silovanjima 20.000 žena u sukobima na Kosovu pribegava emotivnim argumentima.

Govoreći o poseti Kini, Đurić je rekao da ta zemlja podržava Srbiju, da je Vučić uspostavio dobre lične odnose s predsednikom Si Đinpingom, kao i da ta zemlja vidi Srbiju kao ključnog partnera u ovom delu Evrope.

Đurić dodao i da je imao razgovore u Centralnom komitetu Komunističke partije Kine i da su ti sastanci veoma važni za budućnost Srbije, jer ekonomija prati politiku.

Izvor: Tanjug

Comments