Nijanse u odnosu Francuske i Nemačke po pitanju KiM

Francuska ima velike ambicije da bude prisutna na Zapadnom Balkanu, rekao je za RTS profesor Fakulteta za evropske studije Slobodan Zečević. Smatra da u tom francuskom interesu za region, Srbija ima glavnu ulogu.

Mislim da Fransuckska želi da igra aktivniju ulgou na ovim prostorima i čini mi se da Srbija ima glavnu ulogu u tom francuskom intreseu, rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a profesor Fakulteta za evropske studije Slobodan Zečević.

Kaže da treba obratiti pažnju i na nijanse u pozicijama Francuske i Nemačke u odnosu sa Srbijom.

“Nemačka se zalaže za rešenje koje bi podrazumevalo priznanje Kosova, dok je Francuska otvorenija za razmatranja i drugih opcija koje bi dovele do normalizacije odnosa”, smatra Zečević.

Zečević podseća da je Francuska bila dosta pasivna 2000. godine, a da je Nemačka bila apsolutno dominantna u evropskim poslovima.

“Očigledno je da predsednik Makron uviđa da je to jedna slabost, čak se i Ministarstvo za spoljne poslove Francuske zove Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove”, objašnjava Zečević i dodaje:

“Što se tiče Evrope mislim da će Francuska tu imati ulogu, a što se tiče drugih aktera kao što su Sjedinjene Države, to je već druga priča. Mislim da su Sjedinjene države u tom zapadnom svetu dominantne i da one imaju često dominantnu reč kada je u pitanju rešavanje problema”.

Interesi Francuske

Francuska strategija odnosi se na šest država. “Interesantno je da se ta strategija odnosi na šest država bivše Jugoslavije. Kada EU pristupa regionu, ona tu uključuje Rumuniju, Bugarsku, Grčku i Albaniju. Ovde je reč samo o državama bivše Jugoslavije”, navodi Zečević.

Kaže da je Francuska potpisala sa Srbijom međuvladine sporazume 25. februara ove godine koji uopšte nisu zaključeni sa ostalim državama bivše Jugoslavije.

“Oni imaju konkretan sadržaj. Francuska agencija za razvoj će podržavati projekte modernizacije beogradskog aerodroma i u planu im je izgradnja metroa u Beogradu. To su dva konkretna projekta”, ističe Zečević.

Naovdi da, takođe, Francuzi imaju i svoje strateške interese.

Zečević kaže da je među važnim spoljnopolitičkim aktivnostima Francuske na Zapadnom Balkanu i poseta francuskog predsednika Srbiji.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još